fbpx

Pozabljeni vodja Islamske države pozval svoje privržence k džihadu: “Propadajo tisti, ki pozabljajo na svojo vero”

Abu Bakr al-Bagdadi (foto: twitter)

Vodja islamske države Abu Bakr al-Baghdadi je pozval svoje privržence, naj nadaljujejo z džihadom; poziv je bil objavljen v sredo na spletni aplikaciji Telegram. To je bilo prvo sporočilo, ki ga je objavil v zadnjem letu.

Objavil ga je ob ramazanskem bajramu, muslimanskem prazniku ob koncu velikega romanja v Meko, in v času, ko so izgnani skoraj vsi borci IS-a iz Sirije, prav tako iz vseh večjih urbanih središč v Iraku. “Propadajo tisti, ki so pozabili na svojo vero, potrpežljivost, džihad proti sovražniku in obljubo stvarnika. Tisti pa, ki se držijo naših načel in so na to ponosni, bodo čez nekaj časa zmagali,” je dejala oseba, ki se v propagandnem sporočilu, ki traja 55 minut, predstavlja kot Abu Bakr al-Bagdadi.

Zadnji posnetek vodje Islamske države je bil namreč objavljen 28. septembra 2017, ko je pozval borce v Siriji in Iraku, naj se uprejo sovražnikom, potem ko so izgubili nadzor nad Mosulom v Iraku. Čeprav so večkrat objavili novico o njegovi smrt, je očitno živ in se nahaja na sirskem ozemlju ob meji z Irakom.

A. B.