fbpx

V avgustu so v BiH aretirali že 1.208 migrantov!

Fotografija je simbolična. (Foto: Twitter)

Bosanski mediji poročajo, da so avgusta aretirali 1.208 ilegalnih migrantov in jih poslali nazaj v države, od koder so prišli. V zadnjem obdobju je nov val migrantov pritiskal na bosansko-srbsko mejo v severovzhodni Bosni, blizu Bijeljine, nekoliko manj pa v vzhodno Bosno. Od junija naprej pa poleg mejne policije varujejo mejo tudi policisti vzhodne Bosne in Hercegovine in tudi policisti Republike Srbske.

Bosanski minister za nacionalno varnost je v torek v Banja Luki dejal, da je trenutno v državi manj kot 2.000 migrantov: v Bihaću 700, v Veliki Kladuši prav tako 700, v  Cazinu okoli 200 migrantov in v nekaterih drugih mestih nekaj manj migrantov. Poudaril je, da je v Bosno od začetka leta nezakonito prišlo skoraj 11.000 nezakonitih migrantov, vendar jih je okoli 9.000 šlo naprej na Hrvaško, poroča Simfalogic news.

Bosanski minister za varnost Dragan Mektić (Vir: Twitter)

Mektić je še dejal, da hrvaška policija javnosti ni zagotovila točnih podatkov, ko je sam zatrdil, da so od začetka leta aretirali 2.500 migrantov, ki so želeli prečkati hrvaško-bosansko mejo. Hrvaška policija ob tem ni razkrila točnega števila. Hrvaški minister za notranje zadeve Davor Božinović je namreč v ponedeljek zavrnil izjavo, da naj bi bilo na poti v zahodno Evropo prek Hrvaške na tisoče migrantov. Dejal je, da je bilo od začetka leta na meji z Bosno in Hercegovino aretiranih 3.500 migrantov in da se je povečal prehod migrantov za 26 odstotkov, za kar 70 odstotkov pa se je povečalo število aretiranih tihotapcev migrantov.

A. B.