fbpx

Preberite, kako si čas krajšajo ilegalci v Bosni in Hercegovini! Bo kmalu tako tudi v Sloveniji?!

Kaotične razmere v zapuščenih zgradbah v Bihaću. Foto: Nova24TV.

Število nelegalnih migrantov v Bosni in Hercegovini se pospešeno povečuje, na poti so jih cele kolone. Tisti, ki čakajo na nadaljevanje poti iz države, pa so si našli zanimive načine krajšanja časa. Med drugim se ukvarjajo tudi z novimi, drznejšimi kriminalnimi aktivnostmi. Bodo ob morebitnem prihodu v Slovenijo s seboj prinesli takšne navade?!

Število migrantov v Bosni in Hercegovini se vsakodnevno nezadržno povečuje, na poti proti državi pa so še številne kolone nelegalnih migrantov, katerih najbolj priljubljena destinacija je Unsko-sanski kanton zaradi svoje bližine meje, saj ob prehodu bosansko-hrvaške meje omogoča najkrajšo pot do slovensko-hrvaške meje, ki je tudi zunanja schengenska meja. Po podatkih ministrstva za notranje zadeve BiH se samo v Bihaću nahaja do 3.500 migrantov. Ob tem, ko hrvaške oblasti meje varujejo vse strožje, pa se lokalne oblasti upravičeno bojijo, da bodo kraji v omenjenem kantonu postali balkanski Calais. Vse večji problem migranti predstavljajo tudi oblastem v Hercegovsko-neretvanskem kantonu, kjer so ravno nedavno v trgovskem centru Mepas med krajo prijeli večjo skupino, poroča Oslobođenje.

Migrantom med čakanjem na nadaljevanje poti ni dolgčas!
Ker pričakovano v teh krajih ne iščejo zaposlitve, pač pa živijo na račun “nevladnih” organizacij (beri: davkoplačevalcev) in čakajo na trenutek, ko bo možen prehod meje, da nadaljujejo pot proti Zahodni ali Severni Evropi, so si našli nov način za krajšanja časa, ki ga imajo seveda na pretek: nogomet!  S člani kluba Jedinstvo Bihać si nelegalni migranti namreč delijo skupni cilj: Evropo. Še več, migrantom je dovoljen brezplačen ogled nogometnih tekem in glede na pričevanja domačinov redno polnijo nogometne stadione. Ker pa so se že dobro navadili številnih brezplačnih dobrin, so zmotno mislili, da lahko brezplačno bivajo v zasebnih hišah po svojem izboru. Samovoljno so namreč okupirali večjo zasebno hišo v centru Mostarja, ki je bila v tem času sicer nenaseljena. Po prijavi lastnika nepremičnine so policisti v hiši našli tri pakistanske migrante. V hišo so vstopili skozi okno, ki so ga razbili, v času bivanja pa so dodobra razdejali celotno notranjost hiše.

Državljani Slovenije se lahko tako upravičeno bojimo, da bodo ob morebitnih nedoslednostih pri varovanju meje v prihodnosti nelegalni migranti takšne navade prinesli tudi k nam.

J. Ž.