Prebivalci Chicaga so pokazali vrata nesposobni in “woke” županji

Prepirljivi in diskriminatorni županji Chicaga Lori Lightfoot meščani niso namenili še enega mandata. (Foto: Wikimedijina zbirka)

Prepirljivi, neučinkoviti, in diskriminatorni županji Chicaga Lightfoot, ki je hotela “ukiniti” financiranje policiji, so prebivalci Čikaga pokazali vrata. Morda pa Američani le spoznavajo, da se indentitetna politika ne obnese in da je ljudi potrebno presojati po njihovih sposobnostih in dosežkih … Njen ključni dosežek pa je skokovit porast kriminala v mestu, čeprav je zavladala z obljubami, da bo končala desetletja trajajočo korupcijo. 

Prebivalci Chicaga spoznavajo, da za župansko funkcijo niso najbolj ključne karakteristike, kot so spol, spolna usmeritev in barva kože. Ko je Lori Lightfoot leta 2019 zasedla županski stolček, se je v javnosti poudarjalo, da je prva črnka in prva odkrita homoseksualka na tej poziciji v mestu. Zavladala je z obljubami, da bo končala desetletja trajajočo korupcijo in zakulisnih kupčij v mestni hiši, poroča Ap News.

Toda nasprotniki ji očitajo, da je bil kriminal med njenim manadatom v obdobju pandemije porastel. Prav tako ji očitajo, da je netila razdore in da je preveč prepirljiva. Je prva izvoljena županja, ki ni bila vnovič izvoljena (po letu 1983). Njen poraz je nenavaden za župane velikih mest, ki so pogosto izvoljeni vnovič in z relativno lahkoto.

Uničenje po izgredih v Chicagu (Vir: Twitter)

Njena neizvolitev je zagotovo posledica nemirov v ameriških mestih po pandemiji covida-19, kar je imelo tudi gospodarske posledice in skokovit porast nasilnega kriminala v mestu. Spomnimo: poleti 2020 so po ameriških mestih pustošili izgredniki teroristične grupacije Black Lives Matter (Črna življenja štejejo).

Trump ji je ponudil pomoč v boju s kriminalom, a jo je zavrnila
V medijih smo lahko spremljali prizore, podobne kristalni noči, ko je bilo razbitih in izropanih na tisoče izložb. Na ulicah so se odvijali linči in strelski obračuni, roparji pa so ugrabljali avtobuse. Številni so zaradi neredov ostali brez hrane. Mesto se je spremenilo v pravo vojno območje. Tedanji ameriški predsednik Donald Trump je županji ponudil pomoč pri reševanju problematike, a jo je ta zavrnila. Izgredi so se dogajali zlasti v demokratskih mestih.

Domen Mezeg