fbpx

Prehod na “zeleno” bi Poljsko stal med 55 in 300 milijardami

Foto: epa

Evropski sveženj direktiv, imenovan “Pripravljeni na 55”, ki se ukvarja s posodobitvami industrijske strategije za omogočanje prehoda na zeleno gospodarstvo, povzroča Poljakom nemalo preglavic in sive lase. 

Nov sveženj direktiv naj bi ciljal na zmanjšanje izpusta toplogrednih plinov na področju EU s prvotno načrtovanih 40 na 55 odstotkov do leta 2030. Cena tega projekta pa je ogromna. “V primerjavi s trenutnimi EU regulativami bo izpolnitev novega podnebnega paketa Poljsko stala okoli 190 milijonov evrov več,” je po poročanju Remix News opozoril bančni analitik druge največje banke v državi, Pekao S. A.

Že za dosego ciljev zmanjšanja izpustov za 40 odstotkov do 2030 bi morali poljski davkoplačevalci odšteti 338 milijard dolarjev (6 milijonov dolarjev predstavljajo stroški vlaganja v energetiko, 100 milijard evrov bi šlo za povečanje energijske učinkovitosti gospodinjstev, medtem ko bi za trgovanje s pravicami do emisije (EU ETS) potrebovali še 33 milijard evrov).

Poljska termoelektrarna (Foto: EPA)

Zaostrovanje zmanjšanja emisij na 50 odstotkov bi poljske davkoplačevalce stala vsaj 527,5 milijarde evrov. Razlika v ceni med dvema paketoma je okoli 190 milijard evrov, večino tega zneska pa predstavlja ravno dvig cen pri trgovanju s pravicami do emisije. Po trditvah ministrstva za okolje in prostor je bil “sistem trgovanja s pravicami do emisij toplogrednih plinov na območju Evropske unije vzpostavljen z namenom, da se obveznost zmanjšanja emisij toplogrednih plinov (TGP) doseže na stroškovno učinkovit način. EU ETS predstavlja ključni instrument strategije Evropske unije v boju proti podnebnim spremembam in prvi mednarodni sistem za trgovanje z emisijami TGP v svetu. V okviru držav članic Evropske unije vključuje več kot 11.000 podjetij (upravljavcev naprav, ki povzročajo emisije TGP) v energetiki in industrijskih panogah ter operatorje zrakoplovov.” V sektorju za podnebne spremembe in biotehnologijo ministrstva za okolje in prostor priznavajo, da “trgovanje samo sicer ne omogoča zmanjševanja emisij, vsaj ne neposredno, omogoča pa udeležencem trgovanja, da na stroškovno najugodnejši način dosežejo zmanjšanje emisij toplogrednih plinov”.

300 milijard v minusu
Strokovnjaki tolažijo, da bo Poljska po drugi strani zahvaljujoč trgovanju s pravicami do emisije zaslužila 220 milijard evrov. Določena sredstva naj bi si Poljaki lahko obetali tudi iz evropskega sklada za obnovo in večletnega finančnega okvirja.

A resničnost je drugačna. EU je namreč blokirala izplačilo sredstev iz sklada za obnovo. Iz ideoloških razlogov. Na koncu pa ostane 300 milijard težek primanjkljaj, ki ga bodo spet morali kriti davkoplačevalci. Izračuni so na neformalni seji vlade decembra 2021 sprožili žgočo debato. Po poročanju Remix News je EU podnebna politika hud kamen spotike znotraj poljske združene desnice.

Ivan Šokić