fbpx

Svetovna zdravstvena organizacija: V nekaj tednih bo z omikronom okužene več kot pol Evrope

Hans Kluge (Foto: epa)

Svetovna zdravstvena organizacija svari, da bo v naslednjih od šest do osem tednih z omikronovim sevom okuženo pol Evrope.

Po mnenju regionalnega direktorja za Evropo dr. Hansa Klugeja naj bi Evropo v prihajajočih tednih z Zahoda proti Vzhodu preplavil omikronov val. Po projekcijah, ki temeljijo na sedem milijonov novih okužb v Evropi s sars-cov-2 v prvem tednu 2022, naj bi se v naslednjih šestih do osmih tednih z omikronom okužilo pol Evrope.

Število okužb se je v dveh tednih več kot podvojilo. “Danes sev omikron predstavlja nov val bibavice, ki dre z zahoda proti vzhodu prek celotne regije,” opozarja Kluge, ki je izpostavil, da je težava tudi delta, ki je omikronovi prevladi navkljub še vedno prisotna.

Velik pritisk ob prodoru na Balkan
Po napovedih Seattleskega inštituta za meritve in evalvacije zdravja naj bi se v Evropi z omikronom v naslednjih tednih okužilo več kot 50 odstotkov prebivalcev. Velik pritisk naj bi še posebej občutile države, ko začne virus z Zahoda prodirati na Balkan, poroča BBC. “Odziv vsake države sedaj mora biti utemeljen na epidemiološki situaciji, dostopnih sredstvih, statusu cepljenih in socioekonomskem kontekstu,” je vztrajal Kluge.

Foto: STA

Nedavne študije kažejo, da je pri omikronu za razliko od predhodnih variacij manjša verjetnost resne oblike bolezni. Vseeno je omikron zelo nalezljiv, to pa pomeni, da se lahko okužijo tudi ljudje, ki so “polno cepljeni“. Zdravstveni sistem naj bi zaradi velike kužnosti omikrona bil na preizkušnji.

Prva odobrena cepiva proti omikronu šele aprila
Evropska medicinska agencija je medtem izrazila dvom v nadaljnjo rabo poživitvenih odmerkov, ki bi po trditvah uradne stroke lahko oslabili imunski sistem cepljenih. Proti četrtemu odmerku cepiva proti covid-19 so se izjasnili tudi predstavniki britanske stroke, ki menijo, da četrti odmerek še ni potreben. Bloomberg poroča, da je EMA izrazila naklonjenost do dveh intravenoznih zdravil Paxlovid in Remdesivir, ki naj bi učinkovala tudi proti omikronu.

Cepivi proti covidu-19 podjetij Pfizer in Moderna. (Foto: epa)

Po mnenju EMA bi odobritev novih variacij cepiva proti omikronu lahko trajala med tremi in štirimi meseci, zato ni pričakovati, da bo cepivo proti omikronu dostopno pred aprilom. Pri Pfizerju medtem obljubljajo, da bodo do marca 2022 pripravili različico cepiva, ki bo učinkovala tudi proti omikronu. Pri Moderni napovedujejo, da bodo imeli odgovor za omikron pripravljen do jeseni.

Ivan Šokić