fbpx

V preiskavi ameriškega tožilstva: Financiranje predsedniške kampanje Baracka Obame leta 2012 s strani savdskega šejka!

Nekdanji ameriški predsednik Barack Obama (foto: EPA)

Ameriški mediji so razkrili, da se je v preiskavi losangeleškega tožilstva znašla tudi predsedniška kampanja nekdanjega predsednika Baracka Obame, kateri je savdski tajkun preko posrednikov v ZDA nakazal več deset tisoč dolarjev in sicer za financiranje Obamove inavguracije ob ponovni izvolitvi. Gre za prepovedan pritok tujega denarja v ameriške volitve.

Navkljub dejstvu, da ameriška zakonodaja prepoveduje tujim državljanom doniranje političnim kampanjam, pa se vedno najdejo “inovativni” pristopi, ki jih lobisti radi izkoriščajo.

Šejk Mohammed Al Rahbani je leta 2012 preko posrednika Imaada Zuberija kampanji nekdanjega predsednika Baracka Obame za njegovo predsedniško inavguracijo leta 2012  po poročanju AP nakazal kar 850 tisoč dolarjev.

Eden od največjih zbiralcev sredstev za Obamo in Clintonovo je tuji lobist
Obamina kampanja je preko Zuberija na koncu dobila “le” 97 tisoč dolarjev, kar pa je še vedno 97 tisoč dolarjev denarja tujega državljana.

Preostanek si je prisvojil Zuberi, ki se je te dni pogodil z losangeleškim tožilstvom pogodil in priznal krivdo glede nezakonitih donacij večim ameriškim političnim kandidatov v imenu tujih državljanov. Ravno tako je priznal, da je prikrival svoje delovanje kot tujega agenta in lobiral pri visokih predstavnikih ameriške vlade.

Zuberi je skozi leta zbral več milijonov dolarjev tako za Demokrate kot Republikance, tožilstvo pa vztraja, da je delal za več tujih državljanov in ne zgolj Rahbanija. Ravno tako pa je bil Zuberi eden od največjih zbiralcev finančnih sredstev za predsedniško kampanjo Obame in Hillary Clinton.

Ivan Šokić