fbpx

[Video] Poročilo CIA kaže, da je Kitajska od samega začetka pandemije COVID-19 pritiskala na WHO

Vodja Svetovne zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus. (Foto: epa)

Ameriška obveščevalna agencija CIA naj bi bila prepričana, da je Kitajska že januarja 2020 skušala preprečiti Svetovni zdravstveni organizaciji (WHO) razglasitev alarma zaradi novega koronavirusa. Istočasno so na Kitajskem kopičili zaloge medicinske opreme.

Trditve obveščevalne agencije so objavili pri Newsweeku, kjer naj bi potrditev o resničnosti informacij prejeli od vsaj dveh  visokopozicioniranih obveščevalcev, piše Slobodna Dalmacija.

To je že drugo tako poročilo zahodnih obveščevalnih služb in naj bi po mnenju Newsweeka še dodatno povečalo napetosti med ZDA in Kitajsko. Prvo poročilo nemške obveščevalne službe, ki so ga razkrili pri Der Spiegel je kitajskega predsednika Xi Jinpinga dolžilo, da je pritiskal na generalnega direktorja WHO Adhanoma Ghebreyesusa. Pri WHO so zanikali navedbe o pritiskih s strani Xija 21. januarja 2020, glede vmešavanja kitajskih uradnikov v njihovo delo pa so ostali tiho.

Poročilo CIA pa je razkrilo, da so Kitajci med 24. in 29. januarjem nabavili za kar 2,5 milijard dolarjev kompletov zaščitne opreme, od tega več kot dve milijardi mask. Ravno to opremo je Kitajska, potem ko se je virus razširil po svetu, stanje v državi pa je bilo pod nadzorom, delila ostalim državam.

Namerno prikrivali informacije
Iz WHO so potrdili, da se je Ghebreyesus 28. januarja 2020 v Pekingu srečal s Xijem. Dva dni kasneje je bilo razglašeno stanje nevarnosti, Ghebreyesus pa je takrat povedal, da ta razglas ne pomeni nezaupanja v Kitajsko. “Ravno nasprotno. WHO še naprej zaupa kitajski zmožnosti, da nadzirajo izbruh.”

Ni trajalo dolgo, da bi ameriški predsednik Donald Trump tak način delovanja WHO označil za sinocentričen, zaradi česar so ZDA v marcu suspendirale financiranje svetovne zdravstvene organizacije.

Po svetu je bilo do sedaj s COVID-19 okuženih skoraj 4,3 milijone ljudi. Skoraj 300 tisoč jih je umrlo. Med najbolj prizadetimi državami so ZDA, Rusija, Španija, Združeno kraljestvo, Italija, Francija, Brazilija, Nemčija, Turčija in Iran.

Ivan Šokić