Pretresljivo: Aretirali šest sirskih prosilcev za azil, ki so načrtovali teroristični napad

Foto: epa

Nemške oblasti so v protiteroristični akciji aretirale šest migrantov, najverjetneje članov in podpornikov samooklicane Islamske države. Sumijo jih, da so načrtovali teroristični napad na božični sejem v mestu Essen, na zahodu države. 

Operacija preiskovalcev je potekala po celotni državi, šesterico pa so aretirali med preiskavo osmih stanovanj v nemških mestih Kassel, Hannover, Essen in Leipzig. Štirje domnevni teroristi, ki jih povezujejo z Islamsko državo, so kot prosilci za azil v Nemčijo prišli decembra 2014, preostala dva avgusta oziroma septembra 2015, to je v času največjega migrantskega vala v Evropo. Osumljenci so stari med 20 in 28 let, po aretaciji pa so jih odpeljali v pripor, piše nemški Die Welt.

Slika je simbolična. Foto: epa

Priprav na napad še niso končali, izdali naj bi jih drugi migranti
V preiskavi je sodelovalo okoli 500 nemških policistov, ki so med preiskavo zaplenili več mobilnih telefonov, prenosnih računalnikov in dokumentov.

Kot so povedali preiskovalci, je šesterica Sirijcev osumljena, da so načrtovali teroristični napad z orožjem in eksplozivom, ki bi ga po poročanju nekaterih medijev izvedli na božičnem sejmu v mestu Essen. Priprave na napad so bile sicer še vedno v teku.

Borce Islamske države naj bi preiskovalcem izdali nekateri migranti, je povedal vir, ki je blizu preiskovalcem, še poroča Die Welt.

Nemčijo je sicer lani pretresla vrsta terorističnih napadov. Med drugim je v terorističnem napadu na božični sejem v Berlinu umrlo 12 ljudi.

B. O.