fbpx

Preživeli migrant brodoloma: Žena in otrok sta mi utonila pred očmi

Fotografija je simbolična (foto: epa)

Na stotine migrantov je utonilo zaradi brodoloma ladje, ki jih je prevažala v Sredozemskem morju. Uradnega poročila o žrtvah še vedno ni.

Po nekaterih podatkih je umrlo celo 500 ljudi, vendar obalna straža teh številk še vedno ni potrdila. Preživelo je 41 migrantov, ki so želeli priti iz Libije v Italijo. Bili so iz Etiopije, Somalije, Sudana in Egipta.

“Moja žena in otrok sta utonila pred mojimi očmi,” je dejal preživeli Etiopijec, ki vztraja, da je poleg umrlo še vsaj 500 ljudi. Nek drug migrant je povedal, da jih je šlo na ladjo 240, ponoči sredi poti pa so jih tihotapci prestavili na večjo leseno ladjo, na kateri je že bilo 300 ljudi. Preživele je nato pobrala tovorna ladja in jih odpeljala v Grčijo, čemur so se migranti upirali, saj so želeli v Italijo.

Več tisoč prebežnikov dnevno proti Evropi
V nekem drugem primeru brodoloma gumijastega čolna je obalna straža rešila 108 migrantov, našli pa so še šest trupel. Čoln je bil na pol prazen, zato je zajemal vodo, motor pa je bil pokvarjen. Zabeleženo število migrantov, ki v Italijo prihajajo iz Libije, se je samo v treh dneh ustavilo pri številu šest tisoč.

Brodolom se je zgodil tik pred obletnico še večjega brodoloma, v katerem je v morju med otokom Lampeduso in Libijo utonilo 800 ljudi. To leto je obalo Evrope želelo doseči neverjetnih 180 tisoč ljudi, 800 pa jih je na poti izgubilo življenje, so sporočili v Združenih narodih.

M. P.