fbpx

Pritisk na poljsko mejo se nadaljuje, migrantom v veliko pomoč beloruski uniformiranci

Ilegalci uničujejo ovire na poljski meji. (Foto: Twitter)

Poskusi nezakonitega prečkanja poljske meje se nadaljujejo. V zadnjih 24 ur je bilo zaznanih kar 69 tovrstnih poskusov. V enem primeru je 26 migrantov skušalo s silo prečkati mejo, na nekaterih drugih krajih pa so skupine s po nekaj osebami poskušale storiti enako. Podatke je javnosti posredovala poljska Obmejna straža.

Od pričetka leta je poljska obmejna straža registrirala skoraj 40 tisoč poskusov nelegalnega prečkanja poljsko-beloruske državne meje, od začetka decembra pa je bilo tovrstnih poskusov preko tisoč, novembra skoraj devet tisoč, oktobra preko 17 tisoč in septembra blizu osem tisoč. V avgustu pa tri tisoč petsto, poroča Polska Agencja Prasowa.

Vse od 1. decembra leta 2021 pa do 1. marca 2022 se je na obmejnem območju z Belorusijo prepovedano zadrževati. Kot na Poljskem opažajo, je migracijski pritisk na mejo dejansko šibkejši, vendar pa beloruski uniformiranci pri tem vse bolj odkrito sodelujejo. Govora je zlasti o napadih, ki se dogajajo ponoči. Poljaki imajo v ta namen vrsto ustrezno pripravljenih kontrolnih točk za varovanje državne meje.

Poljska vojska pregleduje škodo, nastalo po poskusu nasilnega prečkanja državne meje. (Foto: Twitter)

Mejo varuje 15 tisoč vojakov, štiri tisoč pripadnikov obmejne straže in okoli dva tisoč policistov. Z vsemi temi oboroženimi silami si bodo še naprej prizadevali ohranjati red in mir na spornem območju. Sicer je že dolgo časa znano, da so za hrbti migrantov, ki se skušajo prebiti na poljsko stran beloruski uniformiranci, nameščeni v prižganih avtomobilih. Beloruski uniformiranci se ob tem dejansko niti ne skrivajo.

Poljaki bi lahko že letos hitro zgradili del obmejne pregrade
Poljaki nameravajo del obmejne zapore postaviti že v tem ali v začetku prihodnjega leta. Podjetja, ki se bodo podviga lotila, naj bi svoje delo opravljala hitro in neprekinjeno. Delavcem bo ves čas zagotovljeno varovanje, da bi beloruskim službam preprečili nagajanje in oteževanje dela. V javnosti sicer odmeva zgodba poljskega vojaka, ki je dezertiral na belorusko stran, njegovo zgodbo pa je že izrabila beloruska propaganda, vendar poljski vojski to ne zbija morale.

Zadnji evropski diktator Aleksander Lukašenko je na oblasti zaostale Belorusije že vse od leta 1994. (Foto: epa)

Pod drobnogledom se je znašla tudi evroposlanka Janina Ocholska, ki v javnosti deluje kot “zvočnik” idej beloruskega diktatorja Aleksandra Lukašenke. Njeno delovanje bi lahko pod drobnogled vzelo tudi sodišče. Prav tako je znano, da je policija aretirala še dve osebi, zaradi nudenja pomoči pri nelegalnem prečkanju državne meje. Gre za Ukrajinca, ki sta skušala pretihotapiti devet Iračanov. Od pričetka migrantske krize na Poljskem, je bilo pridržanih že 339 tovrstnih oseb.

Domen Mezeg