fbpx

Problemi s t. i. “eksperimentalno statistiko” priseljevanja v Veliki Britaniji: število migrantov raste, uradna statistika pa “prilagaja” številke in prikazuje upad

Ilegalni migranti v Parizu na poti v Veliko Britanijo (foto: EPA)

V Veliki Britaniji so se potem, ko je v zadnjih letih vztrajno naraščalo število migrantov v državo izven EU, odločili, da spremenijo statistično metodo. Nova t. i. “eksperimentalna statistika” naj bi ugotovila, da je število migrantov, ki so prišli v Veliko Britanijo iz držav, ki niso del EU, manjše, kot je bilo pretekla leta, a so ob tem priznali, da nova metoda poročanja ne dosega visokih standardov natančnosti in zanesljivosti. V Veliko Britanijo naj bi tako samo v zadnjem letu prispelo 214 tisoč in ne okoli 232 tisoč migrantov.

V Veliki Britaniji so sprejeli odločitev, da po vsako leto večjem številu migrantov iz držav zunaj EU, ki prispejo na otok, spremenijo metodologijo. Tako so prvotno poročano število 232 tisoč migrantov “prilagodili” na 214 tisoč.

Razlog za to naj bi bile po pisanju Daily Maila trditve strokovnjakov za priseljevanje z oxfordske univerze, ki so prepričani, da se je število migrantov iz držav zunaj EU v zadnjih letih “prenapihovalo”.

Prilagajanje uradnih statističnih podatkov
Ob tem ni znano, po kakšni metodi so na podlagi zbranih podatkov uspeli zmanjšati število migrantov za skoraj 20.000 v zadnjem letu, medtem ko naj bi se število migrantov iz EU še povečalo s prvotno poročanih 178 tisoč v letu 2016 na 207 tisoč.

Uradna statistika priseljevanja v VB (Foto: Twitter)

V skladu s tem je nacionalni urad zaradi novih “ugotovitev” že objavljeno statistiko označil za “eksperimentalno”, kar je oznaka za nacionalne statistične podatke, ki ne dosegajo pričakovanih “visokih standardov natančnosti in zanesljivosti”.

Grafi, ki so dostopni pri uradnih virih, pa so ravno tako zavajajoči. Čeprav naj bi bila “prilagojena” številka migrantov izven EU, ki je prišla v VB, zgolj za 20 tisoč manjša, pa slike prikazujejo, kot da bi bila razlika v številu migrantov za 120 tisoč. Ali je šlo za malomarnost ali namerno zavajanje britanske javnosti, najbrž ne bomo izvedeli. Lahko pa domnevamo, da so se avtorji zanašali, da bo javnost videla slike, ne pa tudi brala poročil. Ravno tako so vzete štiri različne krivulje v več različnih obdobjih, ki ne omogočajo uvida dejanske slike stanja z migracijami.

Ivan Šokić