fbpx

Prosilec za azil plačal za poroko s 14-letno deklico. Obsojen na zapor bo prostost ugledal že čez 13 dni!

Slika je simbolična (Foto: iStock)

Prisilne poroke so v nekaterih delih sveta še vedno vsakodnevna praksa in ni videti, da bi se odvzemanje otroštva nedolžnim otrokom kmalu končalo. Čeprav so jih v Avstraliji prepovedali že leta 2013, jim ni videti konca. Prejšnji teden so prosilca za azil, ki je poroko s 14-letno deklico posnel na mobilni telefon, njeni materi pa plačal doto v vrednosti skoraj tisoč tristo evrov, obsodili. Za takšen prekršek bi po avstralskem zakonu moral dobiti pet let zaporne kazni, a se bo svobode lahko razveselil že čez trinajst dni.

Prosilec za azil je bil v četrtek, 21. septembra, obsojen na 18 mesecev zaporne kazni zaradi poroke z mladoletnim dekletom v Avstraliji. Poročila sta se lani septembra v islamski mošeji v predmestju avstralskega Melbourna, ko je moški štel 34 let, dekle pa komaj 14. Dele slovesnosti je moški posnel na svoj mobilni telefon, s posnetki pa zdaj razpolaga okrožno sodišče v Viktoriji. To je potrdilo, da je za poroko materi 14-letne deklice moški plačal doto, podaril ji je zlat nakit v vrednosti 1.260 evrov.

Tudi, če trdite, da vaša kultura dopušča otroško poroko in v tem ne vidi nikakršne problematike, to ne zmanjša vašega prekrška,” je sodnica Lisa Hannan dejala na zaslišanju. “Temelj avstralske družbe sta res religiozna strpnost in vključevanje multikulturalizma, a ne moremo reči, da je takšno ravnanje v skladu s pravili islama in sistema prepričanj dovoljeno. Dejanje ni niti legalno niti moralno. Žrtvi, upravičeni do otroštva, je bilo to odvzeto,” je še dejala.

Hannanova ga je obsodila na 18 mesecev zaporne kazni. Zaradi časa, ki ga je v zaporu preživel že v preteklosti, pa so določili, da bo osvobojen po že pičlih trinajstih dneh, nato pa ga bodo poslali v pripor, namenjen migrantom, ter mu preklicali vizo. Tam naj bi do nadaljnjega ostal brez državljanstva. Moški nezakonite poroke ni zanikal in je takoj priznal krivdo, za takšen prekršek pa bi po predpisih moral dobiti do pet let zaporne kazni.

Prisilne poroke so v Avstraliji prepovedane že slabih pet let, kljub temu pa jim ni videti konca
Takšne prisilne poroke je Avstralija leta 2013 prepovedala. Med prisilne štejejo tiste, ko je oseba vanje bila prisiljena ali pa so ji zagrozili. Prav tako govorimo o prisilnih porokah takrat, ko je oseba nesposobna razumeti takšno slovesnost zaradi svoje starosti ali duševne bolezni. Med marcem leta 2013 in 31. decembrom lani je avstralska policija prejela 138 prijav domnevno prisilnih porok. Za zakonito poroko v Avstraliji mora biti oseba stara vsaj 18 let, izjemoma pa je lahko ena oseba stara tudi med 16 in 18, a mora v tem primeru zvezo odobriti sodišče.

A. L.