fbpx

Protesti rumenih telovnikov v Franciji se krepijo, posnetki pričajo o uporabi prekomerne sile policistov nad protestniki!

Foto: Gilet Jaunes

V več francoskih mestih so se danes začeli novi protesti t.i. gibanja rumenih jopičev, ki zaradi nezadovoljstva z delom vlade in predsednika Emmanuela Macrona potekajo že deveto soboto zapored. V povezavi s tem je policija v Parizu aretirala 24 protestnikov, po socialnih omrežjih pa se širijo posnetki in fotografije nasilja policistov nad protestniki. 

Po državi so danes namestili dodatnih 80 tisoč pripadnikov varnostnih sil, od tega 5 tisoč v Parizu, kjer so na ulicah znova tudi oklepna vozila žandarmerije. Oblasti pričakujejo, da se bodo protesti okrepili na raven pred božično prazniki, ko se jih je 15. decembra udeležilo 66 tisoč ljudi.

Varnostni ukrepi so med drugim povečani na Elizejskih poljanah, kjer so banke, zlatarne in druge trgovine v strahu pred razdejanjem zaščitile svoja pročelja. Številne kavarne in trgovinice sicer ostajajo odprte. Na televizijskih posnetkih je videti množice ljudi v značilnih rumenih jopičih, ki nosijo napise “Stop policijskemu nasilju” ali “Macron odstopi”.

Minulo soboto se je protestov v Parizu in drugih mestih udeležilo 50 tisoč ljudi, kar je več kot konec decembra. Francoski predsednik Emmanuel Macron je v petek napovedal, da bo v ponedeljek objavil pismo Francozom, v katerem bo predstavil, kaj namerava storiti s sklepi nacionalne javne razprave, ki jo bo dan zatem sprožila vlada v iskanju odgovora na zahteve rumenih jopičev. “To je ključen in zelo koristen trenutek za našo državo. To je zelo velika priložnost, ki bi jo moral zagrabiti vsak,” je dejal ter izpostavil, da si želi, da “bi šlo za resnično razpravo”. Kljub več ukrepom, ki jih je v želji po pomiritvi protestnikov doslej že sprejela vlada, se namreč protesti nadaljujejo.

H. M.

Komentarji so onemogočeni.