Tobačni gigant Philip Morris International napovedal konec tradicionalnemu načinu kajenja!

Datum:

Največji svetovni proizvajalec cigaret Philip Morris International bo naredil gromozanski premik v svoji zgodovini delovanja, ta se je namreč zavezal, da bo tradicionalno kajenje nadomestil s kajenjem brez dima. 

Mednarodni tobačni velikan, proizvajalec priljubljenih znamk Marlboro in Parlament ter več kot ducat drugih blagovnih znamk, želi na stotine milijonov odraslih kadilcev čim prej navaditi na “boljši” način kajenja. V svoji izjavi na spletni strani je podjetje zapisalo, da daje prednost elektronskim nadomestkom pred cigaretami, to je namreč že vložilo milijarde v razvoj “manj škodljivih, a zadovoljivih” alternativ za potrošnike.

Vložili že okrog 4,5 milijarde ameriških dolarjev
“Od leta 2008 smo vložili približno 4,5 milijarde ameriških dolarjev, zaposlujemo več kot 400 vrhunskih znanstvenikov, inženirjev in tehnikov,” poudarjajo v podjetju. V načrtu tobačnega giganta so se znašli štirje produkti za kajenje brez dima. Prvi izmed njih IQOS se je že pred leti pojavil na trgu. Naprava omogoča, da se tobak segreva, namesto da bi ta izgorel. Metoda kajenja brez dima po navedbah podjetja omogoča znatno zmanjšanje količine kemikalij, ki so sicer prisotne pri navadnem kajenju.

Foto: STA

Kakorkoli, Philip Morris je bil v preteklosti že obsojen prikrivanja obstoječih težav v kliničnih raziskavah, ki naj bi se pojavljale pri kajenju s tovrstnimi napravami. Nekdanji zaposleni so navajali, da je gigant za izvajanje eksperimentov najel slabo usposobljene raziskovalce, zato ni čudno, da so se leta 2017 pojavili mnogi dvomi. Študija objavljena v reviji Tobacco Control je prikazala, da kajenje z  IQOS-om le naj ne bi bilo tako nenevarno, kot to trdijo v podjetju.

H. M.

Sorodno

Zadnji prispevki

Čelno trčila motorist in kolesar, ki se bori za življenje

V okolici Ljubljane čelno trčila motorist in kolesar, ki...

[Video] Kamala Harris – kraljica najbolj butastih izjav

Po tem, ko je Joe Biden odstopil od predsedniških...