Protestniki prisilili iranski režim k opustitvi usmrtitev pridržanih disidentov

Protesti v Iranu se nadaljujejo: oblasti so odstopile od namere po usmrtitvi študentov. (Foto: Twitter)

V nedeljo, 13. novembra 2022, je bes upornih iranskih množic prisilil režimske poslance, da so odstopili od poziva k usmrtitvi pridržanih protestnikov. Parlament je v javni izjavi pismo domnevnega avtorstva 227 poslancev, namenjeno vodji lokalnega sodstva, označil za lažnega. 

Univerzitetni študenti so v Teheranu in Urmiju obnovili proteste proti režimu. V prestolnici so študenti več univerz bojkotirali učni proces. Na “kri mučenikov” so prisegli, da se bodo upirali do konca. Študentje pravijo, da ostajajo budni in da sovražijo tiranijo oblasti. Kot pravijo, se bodo dvignili vsi, če se bo režim spravil le nad enega samega študenta, poroča Iran News Update.

Obenem še vztrajajo, da morajo oblasti izpustiti zaprte študente. V krajih Teheran in Karaj so se protesti nadaljevali ob vzklikih “Smrt diktatorju!” 13. november je bil 59. dan protirežimskih protestov v Iranu. Demonstracije so se pričele po gnusnem umoru 22-letne Mahse Amini v policijskem priporu.

Vendar pa so se nemudoma sprevrgli v revolucijo proti celotnemu teokratskemu režimu. V skladu z navedbami iranske opozicije so se protesti razširili na 220 mest, režim pa je ubil že prek 550 državljanov. Prav tako je na desettisoče ranjenih, pridržanih pa več kot 30 tisoč. Opozicija  Mojahedin-e Khalq (MEK/PMOI) je objavila imena 402 ubitih demonstrantov.

Domen Mezeg