Putinov plačanec Prigožin se po neuspehu v Ukrajini osredotoča na Afriko

Jevgenij prigožin (D) (Foto: Twitter)

Jevgenij Prigožin, vplivni ustanovitelj skupine plačancev Wagner, se pripravlja na zmanjšanje operacij svoje zasebne vojske v Ukrajini, potem ko so poveljniki ruske vojske prekinili ključne dobave ljudi in streliva, poroča Bloomberg, ki dodaja, da se namerava Prigožin osredotočiti nazaj na Afriko, kjer naj bi bili njegovi borci prisotni v Sudanu, Srednjeafriški republiki, Maliju in drugih državah. V zvezi s tem naj bi se že obrnil tudi na Antonyja Blinkna, državnega sekretarja ZDA.

Potem ko se je soočil s številnimi neuspehi na ukrajinski fronti, se bo ustanovitelj skupine Wagner Jevgenij Prigožin morda osredotočil na Afriko. O tem je pisal Bloomberg, ki se sklicuje na svoje vire, ki menijo, da je Prigožinova odločitev morda posledica njegovih pritožb zaradi nezadostnega orožja za Wagnerjeve plačance in nezmožnosti doseči opazen napredek v Bakhmutu v zadnjih osmih mesecih.

Vodja zasebne vojaške družbe (PMC) Wagner Group Jevgenij Prigožin je v sredo napisal pismo ameriškemu državnemu sekretarju Antonyju Blinknu, v katerem je ponudil financiranje skupnega varnostnega projekta v Afriki, piše Anadolu Agency. V komentarju na Blinknove obtožbe, da Wagner seje “nasilje in nestabilnost” v Afriki, je Prigožin dejal, da je opazil, da medtem ko je njegova skupina “zaposlena” v Ukrajini, ZDA in druge države “aktivno poskušajo razdeliti afriško pogačo” in uvesti sankcije vsem, ki bi ta proces ovirale. Prigožin je trdil, da dolgotrajni poskusi ZDA in njihovih satelitov pri vzpostavljanju reda in varnosti niso bili uspešni, medtem ko je v letih 2017–2018, ko je Wagner začel aktivno delovati v Afriki, ta uspel doseči odlične rezultate pri vzpostavljanju varnosti in reda v vsaki državi, v kateri so bili prisotni.

Prigožin razmišlja o širjenju na ostale celine
Prigožin naj bi ZDA predlagal, da podpre prizadevanja PMC Wagner pri zagotavljanju varnosti v Afriki in financira nov projekt Wagner z imenom Wagner. S sofinanciranjem projekta Varna Afrika (WSA) bi lahko postali eni od investitorjev projekta in s tem prihranili sredstva Ameriškem davkoplačevalcem. “V primeru, da se skupni projekt WSA izkaže za uspešnega, predlagam, da ga razširimo na ameriško celino. Poleg tega lahko v primeru uspešnega sodelovanja razširimo območje vpliva in zaženemo projekte WSA-2 – Wagner. Varna Amerika, WSA-3 – Wagner, Varna Azija, WSA-4 – Wagner. Varna Avstralija in WSA-5 – Wagner. Rešite Antarktiko. Prosimo, pošljite svojega predstavnika, da se pogovorimo o tem vprašanju,” je dejal Prigožin, piše Anadolu Agency.

Jevgenij Prigožin, vodja skupine plačancev Wagner. (Vir: zajem zaslona, Twitter)

Zahodni obveščevalci namigujejo, da bi se bitka pri Bakhmutu lahko kmalu bližala koncu. Obrambno ministrstvo Združenega kraljestva je v svojih obveščevalnih podatkih 22. marca navedlo, da obstaja realna možnost, da Rusija izgublja zagon v Bakhmutu in da rusko obrambno ministrstvo premešča redne vojaške enote v druge sektorje. Zadnjih osem mesecev v regiji Doneck divja bitka za Bakhmut, ki je utrpela velike izgube na obeh straneh. Vendar ukrajinske sile še naprej držijo mesto. Wagnerjeva skupina je rekrutirala na tisoče ujetnikov iz cele Rusije in jim obljubila svobodo, če bodo preživeli šest mesecev na bojišču. Čeprav jih je približno polovica ubitih ali ranjenih, naj bi druge pomilostili in izpustili.

Amerišiki vojaški svetovalec Ian Stubbs je za tuje medije dejal, da ima Rusija izjemno veliko žrtev in da je bilo od maja lani samo na območju okoli Bakhmuta ubitih in ranjenih med 20–30 tisoč vojakov Wagnerja in rednih ruskih sil – velika izguba človeških življenj za skupno ozemeljsko napredovanje približno samo 25 kilometrov. Združeno kraljestvo je ocenilo, da je to več kot 800 ubitih ali ranjenih ruskih vojakov za vsak osvojen kilometer. Velika večina med njimi so bili Wagnerjevi plačanci.

Ana Horvat