fbpx

Računalnik terorista razkril: IS namerava z droni napasti navijače na evropskem prvenstvu v nogometu

Foto: epa

Dokumenti in informacije, ki so jih preiskovalci našli na prenosnem računalniku Salaha Abdeslama, edinega preživelega pariškega napadalca, dokazujejo, da Islamska država načrtuje teroristični napad na prihajajočem evropskem nogometnem prvenstvu  v Franciji. Z droni naj bi napadli angleške navijače. 

Skrajneži Islamske države so načrtovali teroristične napade na navijače na evropskem nogometnem prvenstvu, ki se že čez nekaj dni začenja v Franciji. Na računalniku pariškega napadalca Salaha Abdeslama so našli podrobne načrte mesta Marseille in načrte četrti, kjer se bodo zadrževali britanski navijači.

Najdeni načrti so poleg lokacij razkrili tudi pripomočke, ki jih nameravajo islamisti uporabiti za teroristične napade – samomorilske bombe, puške in celo drone, ki bi prenašali kemično orožje. Preiskovalci se bojijo ponovnih napadov v Parizu, saj bo Francijo med evropskim prvenstvom v nogometu zasedlo ogromno število navijačev iz celotne Evrope, najbolj na udaru pa naj bi bili ruski in britanski navijači.

”Salah Abdeslam je v priporu in je zaprt. Problem je v ostalih skupinah, ki so še na prostosti in lahko napadejo. Najbolj ogroženi so prav gotovo ruski in britanski navijači, saj Rusija in Velika Britanija izvajata bombne napade v Siriji,” pojasnjuje belgijski preiskovalec.

Odkritje, da namerava Islamska država napasti tarče na evropskem nogometnem prvenstvu, je svet pretreslo le nekaj dni po tem, ko so v Franciji vsa športna in koncertna prizorišča ter klube uvrstili na seznam visoko ogroženih območij, še poroča Daily Mail.

M. G.