fbpx

Raziskava iz Francije razkriva: Vsaka osma Francozinja je bila že posiljena

Foto: Youtube (slika je simbolična)

Več kot polovica francoskih žensk je v življenju že bila spolno zlorabljena, ugotavlja nedavna tamkajšnja raziskava. Šokantni rezultati razkrivajo, da je bila velika večina posiljenih žensk posiljena celo večkrat. Govori se že o novih, ”ostrih” zakonih.

Nova raziskava med francoskimi ženskami, ki je naravnost šokirala, razkriva, da je med njimi 12 odstotkov takšnih, ki so bile v svojem življenju vsaj enkrat posiljene. Kar 43 odstotkov jih je razkrilo, da so jih otipavali, čeprav so temu nasprotovale.

Študijo so izvedli pariški znanstveniki s fundacije Jean Jaurès, ki so anketirali 2.167 žensk. Namen je bil izvedeti, kako pogosto je spolno nasilje v Franciji in kakšen odnos do tega imajo Francozinje. Skrb vzbujajoče je, da jih je bilo spolnemu nasilju izpostavljenih več kot polovica, kar 58 odstotkov.

Spolnim zlorabam sledijo hude, dolgoročne posledice in neizmerno trpljenje
V okviru študije so analizirali različne oblike spolnih zlorab: od pošiljanja sporočil in e-pošte s pornografsko vsebino, do spletnega nadlegovanja in kretenj ter vedenja s spolno konotacijo. Poročilo izpostavlja kompleksno, kumulativno in ponavljajočo se naravo takšnega nasilja. Ob tem so še ugotovili, da velika večina žensk, ki je v življenju že bila spolna zlorabljena, to ni bila zgolj enkrat. Spolna zloraba katerekoli vrste povzroča ”hude in dolgoročne posledice ter trpljenje žrtve”, so še zapisali v poročilu.

Vsefrancoskemu ženskemu gibanju nasprotujejo ugledne Francozinje, ki moške celo branijo
Francozinje iz vse države so se začele združevati in se opogumljati k temu, da spregovorijo. Spodbudil jih je predvsem odmeven primer v Hollywoodu, ki vključuje filmskega mogula Harveyja Weinsteina, ki naj bi nadlegoval igralke. Svoje izkušnje so začele deliti na družbenih omrežjih, številne ugledne Francozinje, med njimi tudi manekenka Laetitia Casta in igralka Catherine Deneuve, pa so gibanje kritizirale, češ da je to samo rastoči radikalizem, ki iz žensk ustvarja žrtve, moškim pa ne ponuja možnosti zagovora.

Novi zakoni
Francoska ministrica Marlène Schiappa, ki si prizadeva za enakost spolov, je že predstavila načrte, ki bi spolno nasilje in nadlegovanje dokončno ustavili. Novi ukrepi vključujejo takojšnjo kazen v višini 90 evrov, podaljšujejo pa tudi časovno obdobje, v katerem lahko zlorabljeni prijavijo storilca.

Anja Lepej