Raziskava končno razkrila: Nemški mediji pristransko poročali o migrantski krizi

Foto: iStock.

Nova raziskava, ki jo je naročil Otto Brenner Stiftung iz Frankfurta, razkriva, da so nemški mediji enostransko in nekritično poročali o migrantski krizi, ki se je začela leta 2015. S tem so še povečali ideološki razkorak v Nemčiji med levičarji na eni strani in konservativci na drugi. Popolnoma nekritično so sprejeli tudi ‘politiko odprtih vrat’ in zanemarili skrbi navadnih državljanov, ki so zaskrbljeno opazovali naval migrantov v državo. Namesto kritičnega novinarstva so mediji povzeli le vidik in retoriko vladajoče elite, piše Financial Times. 

Do pozne jeseni 2015 skorajda ni bilo mogoče najti medija, ki bi se ukvarjal z zaskrbljenostjo vedno večjega števila prebivalcev zaradi pritoka tolikšnega števila migrantov v Nemčijo. Če pa so mediji o tem poročali, so to storili v didaktičnem ali celo v žaljivem tonu, še razkriva poročilo.

Mediji se niso niti trudili razlikovati med skrajno desnimi radikalci in navadnimi državljani, ki so se zaradi tega počutili zapostavljene. To je posledično prispevalo k vedno večjemu nezaupanju v t. i. ‘mainstream media’  ki so jih na protestih pogosto označevali kot lažnive.

Foto: iStock

Mediji so bili polni besed o t. i. ‘kulturi dobrodošlice’ oziroma ‘Willkommenskultur ‘, beseda, ki je v glavah novinarjev postala praktično magična in naj bi navadne Nemce spremenila v ‘dobre Samaritane’. 

Kot prelomna točka pri poročanju o tej tematiki pa so se izkazala množična posilstva in spolno nadlegovanje s strani afriških migrantov na novoletni večer 2015. Poročanje po tem dogodku je bilo bolj skeptično in zadržano.

Študija, ki jo je usmerjal Michael Haller, bivši glavni urednik časopisa Die Zeit, je najbolj izčrpna raziskava o poročanju nemških medijev o migrantski krizi do sedaj.

U. V.

 • Janko Gedlička

  Človeka razočara, ko uvidi, da tudi v t.i. zahodni demokraciji mediji potvarjajo resničnost.

 • Stajerka

  zakaj preteklik??……to počno ŠE DANES in bodo verjetno tudi v bodoče……tudi Slo “novinarstvo” ni nobena izjema – ti ne upajo pisat o 70 let stari resnici, ne da bi upali obelodanit predvčerajšnjo……

 • Olga

  Evropa se s pomočjo Trumpa zbuja! Še sodišče za komunistične in islamistične zločine rabimo, da postavimo kriminalce tja, kamor s Sorosom vred, zaradi zločinov, sodijo!

  • karlina

   TOČNO !!!!!!

  • Zgornji

   AMENNNNN !!! ! !!!

 • totex39

  Nekaj desetletij nazaj nam je bila še demokracija v zahodnih državah za vzgled in smo sanjali o njihovem standardu. Ravno z migracijo, ki so jo tako velikodušno sprejemali, pa se jim vse podira, ker svojim ljudem lažejo in prikrivajo resnico in to njihovo svinjarijo jim narod ne bo dolgo prizanašal.

  • Zgornji

   AMENNN !!! ! !!!

 • Morala

  Jah, in še to, da se je povečala revščina tudi v Nemčiji…že vsaki deseti Nemec je reven…

  • karlina

   No, pri nas pa ze vsak drugi.

 • luckyss

  Zakaj pišete o Nemških medijih, točno to, ampak v hujši obliki se je dogajalo v Sloveniji !!
  Še sreča, da smo kot država tako v kurcu, da migranti (zaenkrat) še bežijo iz Slovenije ;))

  • karlina

   +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

  • Stajerka

   ne bit ziher…..jaz jih iz dneva v dan opažam VEČ…..

   • Zgornji

    IN TUDI JAZ JIH OPAŽAM VEČ … !!! ! !!!

  • Steiermark

   Kuži, očitno se ne zavedaš, da smo ponovno v “kurcu”, ker nas ponovno tlači jugokomunajzarska drhal, zločinci ali njihovi potomci, ki so klali v Sloveniji, poštene Slovence! Tudi takrat, pod “kurčevo” smrdljivo jugovino, pod vodstvom smrdljivega pedofila in množičnega morilca, tita ter njegovih zahojenih rdeče krvavih hlapcev – morilcev Slovenskega naroda, se je živelo slabo, pravzaprav , veliko slabše kot danes, ko nam vladajo njihovi “kurčevi” potomci – jugopsihopati, ki znajo samo ropati ter si tlačiti na lastne skrite račune, naš denar, naše imetje! Sicer pa tudi v “lepem kurčevem socializmu”, pod psihpatom titom in njegovimi krvavimi hlapci, ki so nas tlačili , vse do 1991 leta, se ni zabeležilo primerov, ko bi Avstrijci ali drugi, naši sorodni narodi, hoteli priti živeti v “kurčevo”komunistično jugovino! Celo famozni komunajzli, kot je npr. samo pahor, ki so tako vehementno protestirali proti “italjanskemu kapitalizmu in fašizmu” (ne proti jugofašizmu z največjim fašistom titom ), ko se je “zatekel” v Slovenijo pod jugovino in si na Škofijah postavil šotor, ko so ga novinarčki iz jugovine hodili spraševati ali to pomeni, da bo zaprosil za državljanstvo oz. se za stalno preselil k nam, je ta pravtako , z vso vnemo odgovoril, da to pa ne!
   Da so pa naši ljudje, po 45 letu, še v 70 letih, pa vse do 1991, pustili življenja na meji, ko so hoteli pobegniti v “umazani kapitalizem” (kot so to govorili rdeče krvavi revolucionarji in so jim to graničarji preprečili s šusom v glavo, razni jugosodniki pa jim peli slavospeve, kako odličen strel…. Res, samo s pasjo pametjo, lahko neki jugozmazek tako idiotsko komentira!

  • jan

   Slovenski mainstrem mediji so pisali enako kot nemški: udvorljivo do migrantov, sovražno do domačinov. To ne more biti slučaj. To lahko dosežeš samo z denarjem. To so judeži iškarijoti, ki za denar izdajajo svoj lasten narod in svoje evropsko poreklo.

   • Olga

    Pri nas gre za Sorosov denar v povezavi s Plavim.

 • Egon83

  Med našimi novinarji kot da bi prevladovali hipuzli in jugonostalgiki, katerim je cilj mentalno držati ljudstvo v obdobju do leta 1990. ”Osrednji slovenski časnik”: v vsakem drugem članku Tito, Kučan, posiljevanje z jugonostalgijo – kulturo, filmom, glasbo, politiko. Kar ne morejo pozabiti preteklih časov, delajo vse, da nas spominjajo na Jugo, v komi pa so že četrt stoletja. Govorijo o spremembah na evropskih tleh, ki so bojda nujne – kot da je vsaka sprememba že sama po sebi pozitivna. Usrane in goreče pariške, berlinske, stockholmske in londonske multikulti četrti smatrajo za napredek. Razumete: to, da migranti posiljujejo švedske in nemške blondinke, je za njih NAPREDEK. To, da sta Pariz in Bruselj vojni coni, je za njih napredek. Kam taco molijo mediji v postelji s politiko, je jasno. Treba je brati med vrsticami, pa vidite kako deluje pralnica možganov. V Odmevih prispevek iz Londona, multikulti deluje, restavracije, trgovine, vsi srečni, zadovoljni, enotni, našli celo nekaj lokalcev, ki so v kamero dahnili tu ni nobenih težav, Azijci, muslimani, Indijci, vsi se ljubijo, kar čakal sem da se bodo prijeli za roke, zatancali in zapeli Shiny Happy People. Pri nas tujce želijo tisti, ki so bili v prejšnjem sistemu na oblasti oz. njihovi potomci. Včasih nam je šefoval Beograd, sedaj naj nam vladajo tujci. Kaj to pomeni? Da smo nesamostojni, nedozoreli in da si ne zaslužimo svoje države? Gledano nazaj smo očitno komaj dočakali, da se zavlečemo pod peruti ”velike mame” Evropske unije. Patološko potrebujemo bič na našem hrbtu, to nam je v genih.

  Berite indoktrinirance: Saša Vidmajer (”Vsi mi smo krivi za begunsko krizo”), Boris Čibej (”Kar najhitreje se privadite”), Žerdin, Jež, Slabe, Repovž, Štefančič in ostali. Gospa Vidmajer je avtorica kar nekaj biserov: ”Evropa in Bližnji vzhod sta eno.” Kako prosim? A to učijo na FDV-ju? Gospa je tam diplomirala (iz politologije!!) Če je to smetana naših fakultet, potem nam Bog pomagaj. Ne Alah, kot bi morda želeli oni, temveč naš katoliški Bog. Vidmajerjeva trdi: ”Vsi smo begunci.” Tisti, ki so proti migrantom so ”ZLOvenci”. Tisti, ki so za so ”spodobni Evropejci.” Sveta preproščina.

  V njihov humanizem hkrati ne spada čiščenje za migranti – pa ne smeti, ki v tonah ležijo na njihovi poti, ampak čiščenje za mrtvimi. So se humanisti javili, da bodo očistili krvave pariške lokale? Da so muslimani na družabnih omrežjih slavili pobijanje nevernikov v Parizu, niso poročali. Mediji vas najlaže vlečejo za nos z fotografijami: videli ste utopljenega dečka na turški obali. Raztreščenih pariških trupel ali dekapitiranih Švedov niste videli. Medijska manipulacija ne pozna meja. Javno mnenje poskušajo zmanipulirati tudi z liki kot je Fajla Bašić, ki je muslimanska piarovka, njena rdeča nit pa ne seže dlje od govoričenja čez rasistično ksenofobno Slovenijo, ki ji je dala streho nad glavo. Govori, da muslimanka pokrita z nikabom ali burko sredi Evrope predstavlja osebno identiteto in svobodo ter najvišji standard človekovih pravic, da je pokrita po lastni izbiri in da je taka ženska osvobojena in srečna. Pozabi pa omeniti vse tako oblečene kolegice muslimanke v islamskih deželah, ki so neizobražene in revne, pogosto kamenjane, obglavljane in pretepene v imenu islama. Torej: njeni standardi osvobojene muslimanke niti slučajno ne segajo izven Evrope v države izvora islama. Evropa mora po njenem prenašati islamske muhe v imenu človekovih pravic. Tu je tudi Svetlana Makarovič, ki mrzi krščanski klerofašizem, podpira pa islamski klerofašizem. Dobrodošli v počefurjeni podalpski vukoj*bistan.

  • karlina

   TOČNO, moj podpis

  • Olga

   Ali pa bodo zapeli Kumbaya …

  • samotoje

   Kritično, analitično,realno. Odlično.

  • dob

   Fenomenalno zapisano!

 • Snorri Sturluson

  Kakšna pa je lastniška struktura teh medijev?Kdo konkretno so te osebe.?

 • FeriSS.H

  Bo še trajalo do končnega preobrata v glavah tako imenovane “Tihe Večine”, a ko bo kliknilo, bo odklenkalo vsem ki se danes bohotijo pod okriljem “progresa”. Zadnje raziskave PRESENETLJIVO kažejo da se čedalje več mladih iz generacije rojenih okoili 2000 opredeljuje za malo bolj KONSERVATIVNA stališča … kot protiutež zombificirani AntiFa golazni.

 • Snorri Sturluson
 • Novakec1

  Naši to že skoz delajo, že pred krizo so teren pripravljal.

 • AlojzZ

  “Namesto kritičnega novinarstva so mediji povzeli le vidik in retoriko vladajoče elite”

  Ja, to je splošno znano. In to se ni dogajalo samo v Nemčiji.

 • Janez

  TEŽKA ODSTAVLJIVOST
  ŠKODLJIVIH POLITIKOV =REALEN PROBLEM? Mar ne!

  “PRIČEVALCI ”
  – 2017, ŠT. 8, KOMENDA”

  PREVELIKA OBLAST ?
  SICER IZVOLJENIH OBLASTNIKO – NPR.

  – A. MERKEL :
  verjetno podobno negativno manipulira medije kot naši ex KP, ZK, SD, SMC I.T.D. L.R. J. KOMENDA

 • dež

  Pomilujem vsakega povprečnega Evropejca, ki mu na podlagi novinarskih informacij ni jasno, kako stvari z migranti/begunci stojijo. Ne glede na dejstvo ali je spremljal pristranske ali nepristranske medije.

 • montyamp

  To je vse židovsko maslo .
  Fatima Merkel se je prodala , kot HANZI RTV pocestnice , ups. prostitutke , ma kaj bi lagali , to so murglosrbske kurbe na položnice .

 • Božo

  A madžarski režimski medij Nova 24 pa poroča po resnici tudi če gre za Orbana. Itak da ne ker je režimski časopis.

  • sprehajalec

   Veš kakšno laž o Orbanu? Europskemu križarju. Kar na plan z njo, radi bomo prisluhnili. Če obstaja.

   Metelkovci neradi odpirate stalne nicke na tem portalu resnice? Ker vas je sram za laži, ki jih trosite?

  • xtc

   A Orban vlada vSLO?

 • SDS je v mojem srcu

  Ne sam nemški, vsi v EU so to delal komplet z našimi mainstrem mediji.

 • Jezus Kristus

  Sirija in Iraq sta svobodna, zato pričakujem od vlad EU, da bodo vrnili vse na domače ognjišče, ker vsak najraje živi pač doma, zato ne zadržujte ljudi proti svoji volji.

  • Rdeče zvezdaš Zoran

   +++++++++++++++++++++++++++++++, čista + 10

  • VRHOVNI SODNIK

   ITAQ

  • Janez

   S TEM NAJ LJUDJE IZ SIRIJE, IRAKA – BODO DOMA,
   SE VRNEJO DOMOV. S TEM SE SEVEDA STRINJAM.

   Jaz ?
   SEM MISLIL, DA JE BIL – JEZUS KRISTUS – EN SAM !

   A si. – ti ? Isti “Kristus” – kot oni včeraj – NA TEM PORTALU ?
   DOBRO
   SO TE PORIHTALI – VČERAJ – NA AZILU ZA PSIHIČE.
   Ali?
   Bognedaj – tudi ti “Jezus Kristus” – POSLUŽUJEŠ METODE – ” MARŠAL TITO”
   NAM
   POZNANI “MARŠAL TITO ” JE BIL LE EN OD CCA 6 LJUDI, KI SO ZLORABILI IME !?
   Ime?
   Ubogega mrtvega Jožeka Broza iz KUMROVCA.
   TVOJA ?
   ZLORABA NE RABI NOBENIH POJASNIL: ti seveda nisi Jezus Kristus ! L.r. J. KOMENDA
   P.S.
   VSI VEMO, DA JE BIL J. KRISTUS – EN SAM. PRED 2000 LETI.

   • VRHOVNI SODNIK

    Ne ser ga, povsod so dvojniki, ha,ha, ha, ti je jasno zdaj

   • SDS je v mojem srcu

    Janez moraš pogledati to na avatarju 681 comments • 1891 votes in to je pravi J.K. kapiš

    • Janez

     Tudi,
     Če mi plačaš – me ne zanimaš.
     Citat Jezusa KRISTUSA: “VOGALNI KAMEN, KI GA NISI VGRADIL V SVOJO HIŠO – TI BO ZVIŠKA PADL – NA GLAVO. IN TE UBIL”
     To j e rekel – pravi JEZUS KRISTUS.
     Vsi ostali – ste bleferji.
     Ki boste umrli. Od VOGALNEGA KAMNA IZ ZRAKA. L.R. J. KOMENDA
     P.S.
     ANTIKOMUNISTIČNE PESMI
     IZ POLJSKE IN IZ ZDA.

     https://www.google.si/search?q=anticommunist+songs&oq=anticommunist+songs&aqs=chrome..69i57j0l3j69i60l2.19898j0j4&client=tablet-android-samsung&sourceid=chrome-mobile&ie=UTF-8

 • Bald Eagle

  Vse vodilne v državi, ki so kakorkoli pristransko pisali in pomembne dogodke zamolčali pred javnostjo, kar se migranske krize tiče, takoj pred sodišče in v zapor. Še boljše pa trajni izgon iz Slovenije. Se bomo vsaj znebili te izdajalske in uničevalske levuharske drhali, ki na vse mogoče načine duši razvoj Slovenije in z dobrodošlico vabi to zapečeno nekulturno muslimansko golazen v Slovenijo.

  • Zgornji

   TOOOOOOOČNOOOOOOO TKOOOOOOO !!! ! !!!

  • if

   Sodno procesirati tudi politike, ki so v tej zadevi kršili slovensko in EU zakonodajo!

 • xtc

  Mediji so žl v večini primerov postali glasniki podivjane horde levakov inSorošovcev,ki so vsakogar,kogar ne podpira,komunističnega multikultiinternacionalizma,preprosto razglasili za fašista,homofoba,islamofoba,rasista ipd neumnosti,seveda vse z načrtom,navoziti si bebave volilce levice,ki ji vse več treznih in razmišljujočih Evropejcev obrača hrbet,zato so bili napadi na vsako drugačno mnenje tako divji.Apak vsa lažniva leva propaganda ni mogla prikriti realnosti,ki je brutalno razgalila levi “humanitarni” blef kot popolno katastrofo in uničenje.
  ReALNO BOnEMČIJA OB NEDEPORTIRANJU večine nadlege in ob nadaljni “willkommen” politiki v štirih letih v gospodarskem zlomu,ki mu bo sledila vojna po celi EU na kar opozarja vse več treznih ekonomistov saj zadeva preprosto ni vzdržna saj je večina nelegalnih pritepencev neuporabna za vse in še vsaj deset generacij gost pleč države,da o socializaciji niti ne razmišljamo.Tej podivjani medijski logiki vse bolj nastavlja ogledalo realna ekonomija in matemetika,ki kažetta na neizid te matematično politične računice,ki pelje v katastrofo in za katero levaki(POPOLNI EKONOMSKI NEPISMENCI) dokazujejo ,da je to lepši jutri.

 • Zgornji

  TOLE POČNEJO ŠE DANDANES , IN NI VEČ VIDETI KAKE SVETLEJŠE PRIHODNOSTI DA TO NEBI POČELI ŠE NAPREJ … !!! ! !!! POKVARJENCI SO SE ŽE PREVEČ RAZPASLI, … IN TREBA BO PLANET OČISTITI TEGA “SLABEGA SEMENA” …

 • FUCK COMMUNISM

  Vecino svetovnih medijev v rokah drzijo zidje – vse jasno!

 • Janez

  “PRIČEVALCI”
  2017, 15, KOMENDA”
  SE
  PRIDRUŽUJEM SPODNJIM. ŽIVEL ORBAN, J. JANŠA IN VSI EU DOMOLJUBI.. L.R. J. KOMENDA
  P.S.
  POLJSKE IN ZDA
  ANTIKOMUNISTIČNE PESMI

  https://www.google.si/search?q=anticommunist+songs&oq=anticommunist+songs&aqs=chrome..69i57j0l3j69i60l2.19898j0j4&client=tablet-android-samsung&sourceid=chrome-mobile&ie=UTF-8

 • samotoje

  To, da so mediji o islamski invaziji na Evropo poročali skrajno neprofesionalno, se je dalo videti iz vesolja. Zdaj je treba vdor nezakonitih vsiljivcev še poimenovati s pravim imenom: islamska invazija na Evropo. Verjetno bodo potrebne še silne raziskave, ampak vremena se vendarle počasi jasnijo.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!