fbpx

Raziskava končno razkrila: Nemški mediji pristransko poročali o migrantski krizi

Foto: iStock.

Nova raziskava, ki jo je naročil Otto Brenner Stiftung iz Frankfurta, razkriva, da so nemški mediji enostransko in nekritično poročali o migrantski krizi, ki se je začela leta 2015. S tem so še povečali ideološki razkorak v Nemčiji med levičarji na eni strani in konservativci na drugi. Popolnoma nekritično so sprejeli tudi ‘politiko odprtih vrat’ in zanemarili skrbi navadnih državljanov, ki so zaskrbljeno opazovali naval migrantov v državo. Namesto kritičnega novinarstva so mediji povzeli le vidik in retoriko vladajoče elite, piše Financial Times. 

Do pozne jeseni 2015 skorajda ni bilo mogoče najti medija, ki bi se ukvarjal z zaskrbljenostjo vedno večjega števila prebivalcev zaradi pritoka tolikšnega števila migrantov v Nemčijo. Če pa so mediji o tem poročali, so to storili v didaktičnem ali celo v žaljivem tonu, še razkriva poročilo.

Mediji se niso niti trudili razlikovati med skrajno desnimi radikalci in navadnimi državljani, ki so se zaradi tega počutili zapostavljene. To je posledično prispevalo k vedno večjemu nezaupanju v t. i. ‘mainstream media’  ki so jih na protestih pogosto označevali kot lažnive.

Foto: iStock

Mediji so bili polni besed o t. i. ‘kulturi dobrodošlice’ oziroma ‘Willkommenskultur ‘, beseda, ki je v glavah novinarjev postala praktično magična in naj bi navadne Nemce spremenila v ‘dobre Samaritane’. 

Kot prelomna točka pri poročanju o tej tematiki pa so se izkazala množična posilstva in spolno nadlegovanje s strani afriških migrantov na novoletni večer 2015. Poročanje po tem dogodku je bilo bolj skeptično in zadržano.

Študija, ki jo je usmerjal Michael Haller, bivši glavni urednik časopisa Die Zeit, je najbolj izčrpna raziskava o poročanju nemških medijev o migrantski krizi do sedaj.

U. V.