Razkrite podrobnosti tajne operacije odstranitve nevarnega iranskega generala Solejmanija, v kateri je sodelovala tudi izraelska obveščevalna služba

Foto: epa

ZDA naj bi se v odstranitvi na najvišjega iranskega generala Kasema Solejmanija sklicevale na izraelske obveščevalne podatke. Solejmani, vodja iranske islamske revolucionarne garde (IRGC) Quds, je bil v letalskem napadu ZDA ubit, ko je zapustil mednarodno letališče Bagdad, potem, ko je 3. januarja priletel iz Damaska.

Obveščevalci iz Damaska so namignili Centralno obveščevalni agenciji Cia na katerem letalu bo Solejmani. V nedeljo sta NBC News in Reuters poročala, da so bili izraelski obveščevalci tisti, ki  so preverili in potrdili informacije v zvezi z vplivnim generalom. Izraelski premier Benjamin Netanjahu naj bi bil edini tuji voditelj, ki je vedel za načrtovan atentat, potem ko je pred tem govoril z ameriškim državni m sekretarjem Mikom Pompeom, poroča New York Times.

Sodelovala obveščevalca pri letalski družbi
Neimenovani uradnik je za Reuters povedal, da iraški preiskovalci verjamejo, da sta ZDA pomagala dva varnostna uslužbenca na letališču v Bagdadu in dva zaposlena pri Cham Wings, letalski družbi, s katero je Solejmani letel v Irak. Eden od zaposlenih pri Cham Wings je bil vohun na letališču v Damasku, drugi pa je delal na krovu letala, je povedal Reutersov vir. Vir je po poročanju britanskega Daily Maila tudi povedal, da iraški preiskovalci verjamejo, da so štirje osumljeni obveščevalci, ki niso bili aretirani, sodelovali z večjo skupino ljudi, ki so informacije posredovali ameriškim vojakom.

Truplo Sulejmanija – podpornika islamskega terorizma. (Foto: Twitter)

Dva vira, ki sta bila neposredno seznanjena z operacijo in drugimi ameriški uradniki, sta o dogajanju spregovorila za NBC News. Različni ameriški vojaški uradniki, nameščeni po vsem svetu, so stavko spremljali v živo preko direktnega video prenosa. Direktorica Cie Gina Haspel je vse skupaj spremljala s sedeža agencije v Langleyju v Virginiji, obrambni minister Mark Esper z druge nerazkrite lokacije, drugi uradniki pa iz Bele hiše. Ni jasno, ali se je spremljanju dogajanja v živo pridružil tudi predsednik Donald Trump, glede na to, da je ta tedaj svoj čas preživljal v svojem letovišču Mar-a-Lago na Floridi.

Na videoposnetku naj bi bila prikazana Solejmani in Abu Mahdi al Muhandis, namestnik vodje iraške protiameriške milice, ki je iranskega vodjo pozdravil, ko je ta prišel iz letala, sedel v limuzino, da bi zapustil letališče, medtem ko je za njim sledil preostanek varnostnega osebja v drugem vozilu. Medtem so tri ameriška brezpilotna letala, vsako oboroženo s štirimi raketami Hellfire, izsledila vozila, medtem ko so obveščevalci, ki so vodili misijo iz ameriškega osrednjega poveljstva v Katarju, uporabili podatke z mobilnega telefona, da bi potrdili, kdo je v vozilih. Takoj ko so potrdili identiteto potnikov, so brezpilotna letala izstrelila štiri rakete, ki so ubile nevarne potnike v vozilu.

Hana Murn

 • Andrej

  A naša SOVA pa ni imela pojma? Menda ve, kake gate nosim.

  • KAPIBARA

   SOVA se ukvarja s Slovenci.. ostale pusti pri miru..

 • KAPIBARA

  Je pa dobra tudi tista zgodba, ko so terorista preko mobitela, skinuli za celo glavo ( mobitel pol eksploziva, ki je bil sprožen na daljavo, po prepoznavi glasu- 3 kontrole, da je oseba prava..

 • tramal

  To pa je tehnologija.Spraviš drek na oni svet ,ne da bi si roke umazal .Od tedaj naprej ,nad murglah sestrelijo vsakega zmajčka ki ga spuščajo otroci ,tako strah je palčka.

 • Aton

  Razumem, zakaj se naši komunisti (-isti vedno isti) navdušujejo. Saj gre za lep primer izvensodnega uboja.

  • xtc

   Lep primer likvidacije vodje terorističnih akcij misliš?No to ni izvensodno.

 • xtc

  Upam ,da jih še poradirajo nekaj.

 • jan Gedli

  “Različni ameriški vojaški uradniki, nameščeni po vsem svetu, so
  STAVKO
  spremljali v živo preko direktnega video prenosa.”
  Ali sploh veste o čem vendar pišete!!!!???

 • Andrej Žalec

  A kdo od vas resnično verjame tem lažem? A si predstavljate, da MOSAD in CIA objavljata kdo jim je pomagal in kje so ti obveščevalci zaposleni?? Večje bedarije nisem slišal. Bi bilo pa možno, da je to organizirala SOVA. Potem bi nam to Hrvati objavili v Večernjaku..

 • PORK Amashina

  Namesto podrobnosti bi bilo pravzaprav bolje vedeti pravo ozadje.Ker ima od vsega skupaj največjo korist trenutno islamska oblast in je nakako zatrlo proti hezbolahovske proteste v Iraku,Libanonu in tudi Iranu.Upam sicer da se motim.Čas bo hitro pokazal.Zadnji šah je dejal da Homeini in vsi njegovi mule če jim bi dvignil bradi,da jim piše tam skrito “Made in England”,tako zelo so angleži in američani sodelovali pri odstranitvi sekularne oblasti.Ali se vse skupaj ponavlja je sedaj največje vprašanje?

 • Black_hawk

  Križarji na pohodu. Bolje da mi njih, kot oni nas.