fbpx

Razkrito: Osama bin Laden je bil po napadu na ZDA paranoičen in je verjel, da njegovim pripadnikom agenti želijo vsaditi sledilne naprave

Vodja teroristične organizacije Osama bin Laden Foto: epa

Obamova administracija je včeraj razkrila dokumente, v katerih je bilo mogoče razbrati, da je bil Osama bin Laden zaskrbljen za dobrobit svojih otrok in ker naj bi postajale nekatere veje Al Kaide preveč nasilne.

49 dokumentov, v katerih so bili zapisi idejnega vodje terorističnih napadov z 11. septembra 2001, namenjeni njegovim družinskim članom, so razkrili, da se je Osama paranoično bal, da želijo tuji agenti njegovim privržencem skrivaj vsaditi sledilne naprave. Prav tako je izrazil skrb, da bodo nekatera brutalna teroristična dejanja, ki jih je izvajala skupina, ki se je nato spremenila v Islamsko državo, prispevala k temu, da se bodo muslimani pričeli odmikati od borbe v njihovem imenu.

Bin Laden je bil močno paranoičen
Do dokumentov so se dokopali leta 2011 med racijo Bin Ladnove varne hiše Abbottabad v Pakistanu, kjer je bil tudi ubit. V enem izmed dokumentov je bilo mogoče prebrati, kako svari svoja sinova Uthmana in Mohammeda glede nevarnosti, da ne bi tudi njima iranski uradniki vsadili sledilne naprave. Svoji materi je napisal, da jo pogreša, in dodal, da se je med svojim bivanjem ukvarjal tudi s šivanjem. Razkril je tudi, da je zbolel za malarijo in tifusom.

Foto: epa

Foto: epa

Svojim neporočenim pripradnikom je dovolil masturbiranje
Eden izmed dokumentov je razkril, kako je Bin Laden zdravniku pisal o tem, da so njegovi pripadniki zafurstrirani zaradi celibata in zaradi pomanjkanja žensk. Iz tega razloga jim je omogočil, da so lahko neporočeni borci masturbirali, da bi potešili svojo seksualno slo. V kontaktu pa je bil tudi s pripadnikom Al Kaide, ki je skrbel za varnost njegovega sina Hamze, in ga pozval, naj sina pripelje na varno v njegovo varno hišo. Ta pa mu je odgovoril, da bi bilo to prenevarno. Po smrti svojega očeta se je Hamza pojavil v številnih propagandnih videoposnetkih Al Kaide. Prejšnji mesec je bil s strani ameriškega zunanjega ministra uvrščen med teroriste. 

Eno izmed najdenih pisem Bin Ladnove hčerke Khadije je razkrilo, da je bila ta na begu nekje na afganistansko-pakistanski meji. Prav tako je potarnala o svojih zdravstvenih težavah, o malariji, tifusu in o spontanem splavu, prav tako je izdala, da ima redkokdaj dostop do računalnika, poroča Daily Mail.

Tesno je sodeloval z ostalimi vejami Al Kaide
Bin Laden je bil kot voditelj Al Kaide v stiku s številnimi vejami teroristične organizacije v Nigeriji, severni Afriki, Pakistanu in v Jemnu. Iz pisma pripradnika severnoafriške Al Kaide Bin Ladnu je bilo mogoče prebrati, da je ta prosil voditelja, da mu pošlje inštruktorje iz Iraka in Afganistana, ki bi usposobili njegove borce in jih poučili o raketah zemljazrak. V istem pismu je anonimni voditelj svetoval, naj skupina izpusti francosko talko ob plačilu odkupnine v znesku 5 milijonov evrov, moške talce pa naj obdrži v ujetništvu, da bo lahko te vsake dva do tri mesece uporabila v propagandnih videoposnetkih.

Bin Laden je napisal pismo pripadniku Al Kaide v Jemnu, da naj ti vse napore vložijo v napad na ZDA, ki jih je opisal kot glavne nevernike. V pismu svojim pripadnikom, ki ga je napisal po napadu na ZDA 11. septembra, je zapisal, naj ves trud vložijo v to, da odkrijejo nove oblike napada na Zahod, ki bi lahko vplivali na uničenje industrijskega in ekonomskega sistema in na izčrpanje njihovih sil.

Ni se zavzemal za ustanovitev samooklicane države
Med drugim je poudaril, da je Jemen država, ki je na najboljši poti, da postane “Islamska država” in dodal, da ne bi bilo preveč praktično, če bi Al Kaida ustanovila dejansko državo. To predstavlja pravo nasprotje temu, kar poskuša Islamska država dejansko doseči v Iraku in Siriji. Goreče pa je voditelj zagovarjal delovanje novinarjev in pisateljev.

To, da je Obamovi administraciji uspelo izslediti idejnega vodjo za teroristične napade v ZDA, ki so povzročili smrt okrog 3.000 Američanov, in ga usmrtiti, predstavlja enega izmed največjih ameriških dosežkov. Napadi so drastično spremenili ZDA, pri čemer je ena izmed njihovih pomembnih prioritet postala odkrivanje teroristov, pri tem se velikokrat pod vprašaj postavlja upoštevanje ustave.

N. Ž.