Razmere v Bihaću ušle izpod nadzora: Maroški migranti zabodli državljana BiH! Ti predstavljajo novo nevarnost, saj so vsepovsod!

Datum:

Po poročanju Jutarnjega lista je situacija v Bihaću ušla izpod nadzora. V nedeljo zvečer je policija morala posredovati v napadu na domačina, ki je utrpel hude rane z nožem v predel trebuha. Medtem ko policija situacijo še preiskuje, pa so čedalje bolj zaskrbljeni nad situacijo, saj po poročanju policije, v Bihaću in okolici živi na stotine migrantov v zapuščenih hišah in nad njimi nimajo nobenega nadzora. Po podatkih bosansko-hercegovskih oblasti so ti storili že več kot 3 tisoč kaznivih dejanj!

Policija v Bihaću je v napadu, v katerem je bil hudo poškodovan državljan BiH, prijela tri nezakonite migrante, so potrdili v ponedeljek. Policija preiskavo incidenta, ki je vznemiril javnost še vedno nadaljuje. “Trije maroški državljani, dva moška in ena ženska so bili poklicani v prostore policijske postaje Bihać. Z njimi trenutno potekajo informativni pogovori,” je povedal tiskovni predstavnik notranjega ministrstva Unsko-sanske županije Ale Šiljdedić.

Na kraju, kjer so v nedeljo zvečer našli poškodovanega 34-letnega moškega je policija pridržala vpletene. Ugotovili so, da so mu z nožem zadali hude poškodbe v trebuh, medtem pa se zdravniki okrajne bolnišnice v Bihaću trenutno borijo za njegovo življenje.

Po mnenju lokalnih medijev se na stotine migrantov nahaja v zapuščenih stavbah v Bihaću (Foto: epa)

V naselju Prekounje obstajajo številne zapuščene stavbe, v katerih živijo migranti. Po poročanju tamkajšnjih medijev jim ni popolnoma jasno, kako se je incident lahko zgodil v obdobju poostrenega nadzora. Dejstvo pa je, da na stotine nezakonitih migrantov v Bihaću in okolici živi povsem brez nadzora, ker v sprejemnih centrih zanje ni prostora.

Foto: epa

Zaradi pogorelega begunskega taborišča oblasti pričakujejo, da se je okoli 1350 ljudi, ki so zdaj ostali brez strehe nad glavo, odpravilo proti območju Bihaća, oddaljenem okoli 20 kilometrov. Tam je že zdaj okoli dva tisoč migrantov, živečih v zapuščenih zgradbah. Svet ministrov BiH je odločil, da bodo začasno šotorsko taborišče Lipa preoblikovali v stalni sprejemni center. Po navedbah Jutarnjega lista so migranti prostestirali zoper bivanje v šotorskem taborišču, med drugim pa naj bi celo zavračali tudi hrano.

V Bihaću vse več incidentov, policija je zaskrbljena
Notranji minister okrožja Unsko-sanske republike Nermin Kljajić je dejal, da je incident potrditev številnih opozoril, da bi razmere zlahka ušle izpod nadzora. Doslej naj bi tako poročali o tisoče incidentih, ki pa bi jih lahko povezali z migracijsko krizo. “Če nekdo stori tri tisoč kaznivih dejanj, prekrškov in incidentov v okrožju, se prosto giblje brez identifikacijskega dokumenta, so vse to argumenti, da so migranti varnostna grožnja BiH. V razmerah, ko ne vemo, kdo in kaj so, jih ne moremo zagovarjati,” je dejal Kljajić.

Sara Rančigaj

Sorodno

Zadnji prispevki

Čas je za interpelacijo celotne Golobove vlade

Poleg stranke Socialni demokrati (SD) sta krivca za nakup...

Golob zdravnikom ni grozil prvič: “totalno vojno” jim je napovedal že leta 2022

Zdravniki stavkajo že skoraj mesec in pol, vlada pa...

Še vedno nam vladajo gospodarji muh

V začetku prejšnjega tedna sem se po nekaj letih...

Kapacitete evropskih vojsk so danes bistveno manjše kot leta 1989

Vojaški strokovnjak Thomas C. Theiner opozarja, da je Evropa...