fbpx

Recesija pred vrati?! Po ponovnem upadu proizvodnje se številni Nemci bojijo recesije! Kako dolgo bodo še financirali lenobo migrantov?!

Fotografija je simbolična. (Foto: Twitter)

Nemška industrija je ponovno zabeležila padec, ob tem pa se številni bojijo nove recesije. Ob tem vladni ekonomisti kot glavno težavo v industrijski proizvodnji navajajo pomanjkanje kvalificiranih delavcev in opreme. Slednjega sicer niso uspeli ublažiti z uvozom več sto tisoč polpismenih bližnjevzhodnih migrantov. Od teh se jih večina ne namerava zaposliti, za nemški trg dela pa so zaradi podkvalificiranosti popolnoma neuporabni.

Nemci so glede gospodarstva vse bolj pesimistični, številni se bojijo, da država tone v recesijo. Industrijska proizvodnja je namreč zabeležila nov padec, v juniju je po poročanju portala Novac padla za nadaljnjih 1,5 odstotka v primerjavi s prejšnjim mesecem, kot je sporočilo ministrstvo za gospodarstvo in energijo. Vladni ekonomisti ob tem izpostavljajo izrazit padec proizvodnje kovin, strojev in avtomobilov. Glede na kategorije je najmočneje upadla proizvodnja polizdelkov, in sicer za 2 odstotka, proizvodnja energije je upadla za 1,6 odstotka, potrošnih dobrin za 1,4 odstotka, blago rast pa so zabeležili v gradbeništvu, in sicer 0,3 odstotka.

Ocenjuje se, da 75 odstotkov migrantov ne bo delalo
Navajajo, da je glavna težava nemške industrije pomanjkanje kvalificiranih delavcev in opreme. A težave pomanjkanja kvalificiranih delavcev očitno niso uspeli ublažiti z uvozom več 100 tisoč polpismenih migrantov z Bližnjega vzhoda. Kar tri četrtine migrantov v Nemčiji je namreč dolgoročno “neuporabnih”, saj celo Nemčija, ki doslej ni imela problemov z zaposlovanjem, ne ve, kako in kje naj jih sploh zaposli. Kot smo na Nova24TV že poročali, so nemške oblasti navajale, da bo kar 75 odstotkov migrantov v naslednjih letih brezposelnih in na socialni podpori. Natančneje, komisarka za migracije, begunce in integracijo Aydan Özoğuz je povedala, da bo v naslednjih petih letih na trg dela vstopila le četrtina do tretjina migrantov, “za številne druge pa potrebujemo 10 let ali več”. Glavni razlog je seveda neustrezna ali pa pomanjkljiva izobrazba migrantov, ki je le senca tiste, ki jo imajo Nemci.

(Vir: Twitter)

Manj kot polovica Sircev v Nemčiji ima potrdilo o šolanju
Inštitut za raziskave zaposlovanja je ugotovil, da ima le 45 odstotkov migrantov iz Sirije v Nemčiji potrdilo o šolanju, le 23 odstotkov pa se jih lahko pohvali z visokošolsko izobrazbo. Statistični podatki nemške nacionalne agencije za delo pa razkrivajo, da je stopnja zaposljivosti med migranti le 17-odstotna.

Rok Krajnc