fbpx

Rekordno število ilegalnih migrantov v Združenih državah Amerike

Foto: epa-efe/Luis Villalobos

ZDA se soočajo z migrantsko krizo na južni meji, mnogi za to krivijo neučinkovitost Bidnove administracije. Mediji prikrivajo resnične podatke. Američani so zaradi migracij zaskrbljeni, saj so razmere v obmejnih mestih katastrofalne.

Veliko demografsko zamenjavo lahko opazujemo ne le v Evropi, temveč povsod na Zahodu, predvsem pa v Združenih državah Amerike. Če so v Evropi množične migracije v vzponu, saj sta balkanska in mediteranska pot znova močno obljudeni, je stanje podobno v ZDA na južni meji. Migrantsko krizo je v veliki meri sprožil predsednik Joe Biden s svojo promigrantsko politiko. Mnogi migranti, sprejeti v migrantske centre, preprosto izginejo in tavajo po ameriških mestih.

Nekatere južnjaške zvezne države so bile obremenjene do te mere, da so začele migrante z avtobusi pošiljati v Washington liberalcem, ki so odgovorni za krizo zaradi nespametnih ali zlonamernih političnih odločitev. Leta 1965 so ZDA spremenile svojo migracijsko politiko, ki je dotlej dovoljevala večinoma le migracije iz severozahodne Evrope, ter odprle vrata poplavi migrantov iz tretjega sveta, predvsem revnejših držav Srednje in Latinske Amerike, ki očitno več desetletij kasneje dosega vrhunec. Če je bil prejšnji predsednik Trump v določenih pogledih strožji do nezakonitih migracij, je Biden že prvi dan predsedovanja podpisal zakonodajo, ki nezakonitim migrantom namesto deportacije omogoča pridobitev državljanstva v osmih letih. Tovrstne migrantom naklonjene odločitve pa še bolj spodbujajo nezakonite migracije, ki so hkrati pomemben vir zaslužka za kriminalne združbe in kartele.

Rekordno število ilegalcev

Osrednji levičarski mediji se trudijo skrivati resnično stanje na področju migracij, saj so tudi sami naklonjeni globalizmu in multikulturni Ameriki. Zato velikokrat ne poročajo o določenih zločinih ali pravem številu novih migrantov. Glede tega je precej zgovorna anketa harvardskega središča za ameriške politične študije, ki kaže, da 75 odstotkov anketiranih Američanov meni, da je v zadnjem letu v ZDA vstopilo manj kot milijon nezakonitih migrantov.

Resnica je, da je v obdobju dvanajstih mesecev, ki se je končalo septembra 2022, v Združene države prišlo kar 2.750.000 nezakonitih migrantov, v dvanajstmesečnem obdobju pred tem pa dober milijon migrantov. Ko so jim bile predstavljene resnične številke glede nezakonitih migracij, je dve tretjini vprašanih volivcev na vprašanje, ali mora zdajšnja administracija spremeniti svojo migrantsko politiko in uvesti strožje ukrepe za zmanjšanje pritoka nezakonitih migrantov, odgovorilo pritrdilno. Na objavo na Twitterju, ki razkriva prej navedene podatke, se je odzval tudi Elon Musk z retoričnim vprašanjem, zakaj mediji nikoli ne poročajo o teh stvareh.

Zatekanje k členu 42

Trump se je kot predsednik med drugim spopadel z množičnimi nezakonitimi migracijami tudi s tako imenovanim členom 42, ki se nanaša na ameriško zdravstveno zakonodajo in določa, da lahko vlada izžene določene ljudi, ki prihajajo iz države, kjer razsaja nalezljiva bolezen, ali pa jih ne sprejme. Trump se je tega poslužil v času covidne krize, s pomočjo tega člena pa naj bi na južni meji zavrnili kar 2.500.000 migrantov.

Seveda so se zaradi tega začele oglašati različne “človekoljubne” organizacije, ki so jim bolj kot zdravje ameriških državljanov pomembni migranti. Čeprav je Biden ob vstopu v Belo hišo razveljavil več Trumpovih odločitev in s svojo politiko pripomogel k zaostrovanju migrantske krize na južni meji ZDA, je člen 42 ostal v veljavi zaradi takratne epidemije. Junija 2021 ga je hotela njegova administracija razveljaviti, vendar pa se to prav zaradi migrantske krize in epidemije ni zgodilo.

Kasneje se je zadeva znašla na sodišču, novembra letos pa je zvezno sodišče odločilo, da je treba člen 42 razveljaviti. Po poročanju ameriških konservativnih medijev je pravosodno ministrstvo ZDA od vrhovnega sodišča ZDA zahtevalo  več časa za ukinitev tega člena. S tem je priznalo, da se ZDA prav res soočajo z migrantsko krizo, saj je ministrstvo priznalo, da z ukinitvijo člena pričakujejo stopnjevanje migracij. Sicer naj bi v mehiškem mestu Tijuana že čakalo 14.000 migrantov, da se prebijejo v ZDA, takoj ko bo člen ukinjen.

Sprenevedanje Bele hiše

Čeprav je člen 42 lahko malce omilil pritok migrantov, ga nikakor ni mogel ustaviti. Bela hiša se sicer spreneveda glede zdajšnje migrantske krize; tako je v sredini decembra tiskovna predstavnica Bele hiše Karin Jean-Pierre trdovratno trdila, da južna meja sploh ni na stežaj odprta, čeprav je v teh dneh v ZDA vstopilo na tisoče novih migrantov. “Napačno bi bilo misliti, da je južna meja odprta. Poudarjam, da meja nikakor ni odprta,” so bile njene besede, medtem ko so se kolone “novih Američanov” valile v ZDA.

Ta mesec je tako v ZDA prišlo že na tisoče prišlekov predvsem zaradi Bidnovih šibkih odločitev na področju deportacije in varovanja meje. Seveda je to pričakovano od nekoga, ki je nekaj let, preden je bil izvoljen, govoril o tem, da bodo belci postali manjšina v ZDA zaradi nenehnih tokov migracij in da s tem ni nič narobe. V začetku decembra naj bi obmejni policisti prijeli kar 11.000 ilegalcev, 3.200 pa jih je uspelo pobegniti. V le enem vikendu je v obmejno teksaško mesto El Paso prispelo kar 7.400 migrantov, zaradi česar so lokalne oblasti razglasile izredno stanje. Ob vsem tem Biden ne komentira vprašanja migracij, saj naj bi novinarjem odvrnil, da se dogajajo pomembnejše stvari.

Orkan migrantov

Z njim se očitno ne strinja član predstavniškega doma ZDA iz 23. okrožja Teksasa, ki opozarja, da se El Paso sooča z orkanom migrantov. “Gre za zaskrbljujočo situacijo v El Pasu. Kot veste, je bilo razglašeno izredno stanje. To se zgodi, ko pride do orkanov, požarov ali potresov. Sedaj smo priča orkanu migrantov, ki vpliva na vse nas. Sam predstavljam 823 milj južne meje,” je dejal za televizijo CBS in nadaljeval: “Pravkar sem bil v El Pasu in tega, kar sem videl v migrantskem centru, nisem videl še nikoli prej, čeprav sem ga že večkrat obiskal. V sobah, ki so primerne za sto ljudi, je natlačenih več kot petsto migrantov. Na voljo imajo le eno kopalnico, povsod je smrad. Pri tem niso v najhujših razmerah, saj je zunaj še dobrih tisoč migrantov.” Ob tem je opozoril: “Treba je uveljavljati zakone. Razumem, da si večina teh ljudi želi le boljšega življenja, vendar pa to ni razlog za pridobivanje azila.” Oglasil se je tudi župan El Pasa, ki je rekel, da gre za katastrofo, ki jo povzroča “humanitarna, varnostna in gospodarska kriza, ki je posledica množičnih migracij”.

Prihodnost “bele” Amerike?

Kaj čaka ZDA v prihodnosti? V zveznih državah, kot so Teksas, Kalifornija, Nevada, Nova Mehika in Maryland, so belci Američani že postali manjšina. V Teksasu je belcev le še 39,4 odstotka, Latinskoameričanov pa 40,2 odstotka. V Kaliforniji je belcev približno 35 odstotkov. Je bilo sprejetje nove migrantske zakonodaje leta 1965 za ZDA, ki so jih zgradili Evropejci, etnična smrtna obsodba? Vsekakor gre za veliko demografsko zamenjavo v praksi, belci pa so edina skupina, ki jo obsojajo, če pokaže skrb za svoje kolektivne interese. ZDA nam dajejo vedeti, da multikulturne družbe ne delujejo, podobni vzorci pa se pojavljajo tudi v Evropi. Zaradi polarizacije družbe, ki jo povzročajo tudi množične migracije, nekateri ne izključujejo možnosti, da bo v prihodnosti prišlo do druge državljanske vojne.

Andrej Sekulović