fbpx

Republikanci bodo po vsem sodeč zadržali večino v senatu!

Trenutni rezultati bitke za senat 5/11/2020 (foto: BBC)

Republikanci naj bi zadržali večino v ameriškem senatu. Senatorki Susan Collins je namreč navkljub pričakovanjem uspelo obdržati v njem sedež, tudi v preostalih tekmah za senat so v prednosti republikanci, ki branijo svoj stolček v v njem.

Pred volitvami 3. novembra 2020 so ankete, ki so se še enkrat izkazale za pokazatelje ničesar, napovedovale, da bodo demokrati prevzeli večino v Senatu. Kakor kaže, bodo večino vseeno obdržali republikanci.

Republikanci imajo v 120-mestnem senatu 53 glasov. Demokrati pa imajo skupaj z dvema neodvisnima 47 glasov. Senatorji se volijo za obdobje šest let. Volitve za senat so vsake dve leti, ko se voli približno ena tretjina senatorjev. Pred volitvami so imeli demokrati skupaj z neodvisnima v senatu 35 glasov, republikanci pa 30. To je 65 senatorjev, ki se niso letos potegovali za ponovno izvolitev, temveč jih to čaka čez dve oziroma 4 leta.

Bitka za senat in kongres (foto: EPA)

V igri je potemtakem bilo 55 senatorskih mest. Demokratom so ankete zagotavljale zmago, ki bi jim prinesla večino, a se to ni materializiralo. Po zadnjih podatkih na BBC so v minimalni prednosti republikanci. Demokrati imajo skupaj s priveski 47 mest, in republikanci pa 48. Za večino v senatu je potrebnih 51 mest. Trenutno so republikanci osvojili 18 mest, medtem ko jih je demokratom uspelo osvojiti 13. V treh zveznih državah, kjer še niso razglasili zmagovalcev so v prednosti republikanski kandidati. To so Aljaska, Georgia in Severna Karolina. kar bi pomenilo, da imajo republikanci z 51 potrebnimi mesti v senatu zagotovljeno potrebno večino.

Trenutni rezultati bitke za kongres 5/11/2020 (foto: BBC)

Iz teh rezultatov je razvidno, da so republikanci presenetili tako v tekmi za senat, kakor tudi v boju za kongres. Tudi v kongresu so republikancem napovedovali pogubo. Kakor trenutno kaže, najbrž ne bodo osvojili večine, a bodo vseeno uspeli popraviti vtis iz leta 2016, ko so demokrati osvojili večino v 435-mestnem spodnjem domu z 232 sedeži. Republikanci so takrat osvojili 203 mest v kongresu. Trenuten rezultat je v prid demokratom 204:190, s 14 mesti razlike, kar pa je veliko manj kot pred dvema letoma.

Trenutni rezultati volitev za guvernerje 5/11/2020 (foto: BBC)

Vsi ti rezultati, tako volitev za guvernerje zveznih držav, kjer naj bi republikanci zmagali v 8 od 11 zveznih držav, kakor tudi rezultati tekme za senat in kongres, pa odpirajo še eno dodatno vprašanje. Kako je mogoče, da so se republikanci odrezali toliko bolje od napovedi, ali celo osvojili zvezne države, kjer naj bi bili poraženi, medtem, ko na volitvah za predsednika “zmaguje” nekdanji podpredsednik Joe Biden?

Rezultati predsedniških volitev po območjih (foto: Fox News)

Odgovor je lahko samo eden. Volilna prevara neprimerljivih razsežnosti. Zmaga ameriškega predsednika Donalda Trumpa je bila tako silovita, da je razsežnost volilne prevare potrebne, da bi Trumpovo zmago spremenili v poraz, postala jasno vidna vsem.

Ivan Šokić