fbpx

Resnični škandal z Ukrajino in dejansko ozadje

Hunter in Joe Biden (Foto: epa)

Nekateri osrednji ameriški mediji še enkrat poskušajo z zavajajočim in neresničnim ter bombastičnim poročanjem ustvariti škandal, ki naj bi ga povzročil predsednik Trump v telefonskem pogovoru s predsednikom Ukrajine Zelenskim, ko naj bi poskušal pritiskati nanj, da posreduje informacije v zvezi z ravnanjem takratnega podpredsednika ZDA Bidna in njegovega sina Hunterja glede Ukrajine.

Vendar pa je resnica v ozadju zadeve povsem drugačna in sega še v leto 2014, ko je bil podpredsednik ZDA Joseph (Joe) Biden, njegov sin Hunter pa član uprave v ukrajinskem energetskem podjetju Burisma. Pri tem pa ni zanemarljivo, da je Rusija v februarju in marcu 2014 izvedla invazijo na polotok Krim in ga anektirala, predsednik ZDA Obama pa je podpredsednika Bidna imenoval za pooblaščeno osebo, ki naj bi se ukvarjala s to krizo. Tako je podpredsednik Biden začel obiskovalti Ukrajino in se tudi srečevati z njenim predsednikom Petrom Porošenkom.

V tem kontekstu pa je še posebej pomembno dejstvo, da je le nekaj tednov po dodelitvi omenjene vloge podpredsedniku Bidnu za razreševanje krize v Ukrajini njegov sin Hunter dobil položaj člana upravnega odbora podjetja Burisma, čeprav Hunter Biden takrat ni imel nobenih izkušenj dela v Ukrajini, sploh pa ne na področju ukrajinske energetike, konkretno zemeljskega plina. To pa je vzbudilo pozornost ukrajinskih oblasti, ki so začele preiskavo zaradi finančnih transakcij omenjene družbe na račun Hunterja Bidna, s katerim so jeseni 2015 tudi želele opraviti ustrezne pogovore oziroma zaslišanja.

Prizadevanja za škodovanje Trumpovi predvolilni kampanji
Takrat pa v zadevo poseže sam podpredsednik Biden in od predsednika Porošenka zahteva odstavitev generalnega tožilca, ki vodi preiskavo, Viktorja Šokina. Porošenko se tej zahtevi sprva upre, vendar so se pritiski s strani podpredsednika Bidna in veleposlaništva ZDA v Kijevu nadaljevali in stopnjevali. In takrat pride tudi do resnično škandaloznega ravnanja s strani podpredsednika ZDA Josepha Bidna! Ta je namreč marca 2016 predsedniku Porošenku po telefonu zagrozil, da če ne bo odpustil generalnega tožilca Šokina, bo Biden zadržal garancije Vlade ZDA za izplačilo naslednjega obroka posojila Ukrajini v višini milijarde dolarjev. Ukrajina je bila takrat v zelo slabem finančnem položaju, zato je predsednik Porošenko popustil tem pritiskom in odpustil omenjenega tožilca.

Glede verodostojnosti teh navedb – gre za preverjene vire ter javno objavljene in dostopne informacije. In na tej podlagi si lahko vsakdo sam ustvari objektivno podobo o tem dogajanju ter ugotovi, kdo je dejanski krivec v tem škandalu, ki ga zdaj hočejo naprtiti predsedniku Trumpu. Na srečo pa na te sprevržene poskuse opozarjajo tudi nekateri najvplivnejši komentatorji v nekaterih vodilnih ameriških medijih in kongresniki, ki napovedujejo, da se bo ta škandal kot bumerang vrnil tistim, ki so ga zakrivili in sedaj sprožili v javnosti v prizadevanju in upanju, da bodo škodovali predsedniku Trumpu v predvolilni kampanji.

Vladimir Kolmanič