Rudarjenje z bitcoini je energetsko zelo potratno! Približuje se energetski porabi celotne Argentine

Foto: iStock

Količina porabljene energije za proizvajanje bitcoina in ostalih kriptovalut, v primeru, da se bo nadaljeval trenutni trend, bo kmalu enaka količini energije, ki je letno potrebna v tako veliki državi kot je Argentina, navaja direktorica Mednarodnega denarnega sklada Christine Lagarde.

Rudarjenje z bitcoini, ki zahteva pospešeno in razširjeno uporabo računalnikov, z namenom dejanskega določanja vrednosti in spodbujanja delovanja mehanizma, je energijsko potratno, je povedala Lagardova na Svetovnem gospodarskem forumu v Davosu, v intervjuju, ki ga je imela za Bloomberg. Ob tem je dejala, da se bo v letu 2018 v primeru nadaljevanja trenda zgodilo, da bo sistem porabil tolikšno količino elektrike, kot jo potrebuje Argentina.

Po navedbah podatkov Bloomberga so rudarji kriptovalut porabili več kot 37 gigavatnih ur na dan, kar je enako 30 1,2-gigavatnim jedrskim reaktorjem, ki delujejo s polno kapaciteto. Indeks energijske porabe bitcoinov navaja, da bi lahko rudarjenje s kriptovalutami poganjajo 4.124.115 ameriških gospodinjstev, porabljeno energijo pa bi lahko primerjali s porabo elektrike v Iraku.

Pri rudarjenju prihaja do onesnaževanja
Omrežje kriptovalut v glavnem spodbujajo elektrarne na premog na Kitajskem, saj je tam energija poceni, kar pomeni, da pri vsaki unikatni transakciji z bitcoini nastane veliko ogljikovega dioksida. “V času klimatskih sprememb, ko gledamo na to, koliko premoga je uporabljenega v nekaterih kitajskih provincah za rudarjenje z bitcoini, se pojavi velika skrb glede tega,” je jasna Lagardova.

Foto: iStock

N. Ž.

 • Morala

  Prepovedati vse kar onesnažuje ozračje…a mislim, da ste prepozni…če samo pri nas pogledamo – januar pa ni snega in so za ta čas zelo visoke temperature…

 • Gozdni mah

  Še avtomobile na elektriko prepovedati.Pa industrijo …..

  • xtc

   Definitivno,pa prdenje,jestin sexat in ekološki smo.

 • RdečaZvezda

  In vi ste v službi resnice? lažnivci. Zakaj nikjer ne piše, da se ta metoda z rudarjenjem opušča? nova ne pokuri skoraj nič. Kje pa to piše? aja selekcija..seveda tako kot pri levih, vsi isti.

 • dare326

  Računalniki delajo tako ali drugače, zato je to #fakenews s katero napadajo kripto valute. Kdo? Tisti, ki se jih najbolj bojijo. Židovski bankirski lobiji.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!