fbpx

Rumeni jopiči v Franciji protestirali že 19. teden, Macronov režim tudi tokrat nad protestnike z aretacijami!

19. teden protestov rumenih jopičev v Parizu (Foto: epa)

Protesti rumenih jopičev proti Macronovi vladi so v Franciji potekali že 19. teden zapored, v vsej državi je protestiralo več kot 40 tisoč državljanov, od tega samo v Parizu 5 tisoč. Protesti so minili mirno, a oblast, ki je na ulice poslala 65 tisoč policistov in žandarjev, je tudi tokrat aretirala več sto protestnikov.

Tudi to soboto so v Franciji potekali protesti rumenih jopičev, ki so že 19. teden zapored zavzeli ulice francoskih mest in tako izrazili nezadovoljstvo z delom predsednika Emmanuela Macrona in njegove administracije. Oblast je tokrat samo v Parizu na ulice poslala 6 tisoč policistov, prepovedali pa so shode v okolici Elizejskih poljan in Slavoloka zmage, kjer je bilo v prejšnjih tednih največ protestnikov, navaja The New York Times.

V državi protestiralo več kot 40 tisoč ljudi, več sto pridržanih
Francoski notranji minister Cristophe Castaner je v soboto zvečer za medije povedal, da je v Parizu protestiralo 5 tisoč ljudi in po celotni državi skupno 40.500 protestnikov. Na ulice je sicer oblast poslala kar 65 tisoč policistov in žandarjev, po Franciji pa so aretirali 233 protestnikov. Prejšnji teden je bil zaradi nasilja nad protestniki umaknjen vodja pariške policije, njegov naslednik Didier Lallement pa je pojasnil, da je policija tokrat sprejela bolj proaktivne ukrepe, da bi nemudoma zatrli morebitno nasilje ali uničevanje.

19. teden protestov rumenih jopičev v Parizu (Foto: epa)

Pri omejevanju svobode do združevanja oblast vse bolj izgublja razum
Že v ponedeljek je predsednik vlade Édouard Philippe napovedal, da bodo oblasti prepovedale proteste, kjer so bili do sedaj protestniki najbolj dejavni, prav tako pa bodo povišali globe za nespoštovanje takšnih prepovedi. Največ razburjenja pa je povzročila vlada z napovedjo, da naj bi policiji na ulicah v boju s protestniki pomagala celo vojska.

J. Ž.