Rusi iz sirotišnice v Mariupolju odpeljali otroke

Foto: epa

Vojna v Ukrajini se nadaljuje, še posebej hudo je v mestu Mariupolj. Moskva je v nedeljo Kijev pozvala, naj ukrajinski vojaki odložijo orožje in do danes zjutraj zapustijo Mariupolj, to strateško mesto ob Azovskem morju. “Ukrajina ne more izpolniti ruskih ultimatov. Najprej nas je treba uničiti, potem bi bil izpolnjen njihov ultimat,” je dejal Zelenski za lokalne ukrajinske medije.

Mariupolj je strateško pomembno mesto, z nadzorom nad njim bi Rusija rada dobila popoln nadzor nad jugovzhodnim delom Ukrajine – ruske sile popolnoma obkrožajo, prodrle pa so že tudi v samo mesto, kjer še vedno potekajo ulični spopadi.

Irina Vereščuk, podpredsednica ukrajinske vlade,  je medtem v pogovoru za ukrajinske medije, Rusiji očitala “ugrabitve” otrok iz ukrajinskih sirotišnic. Rusija naj bi na silo iz Mariupolja odpeljala okoli 350 otrok, za katere se zdaj ne ve, kje so in kaj se bo z njimi zgodilo, je dejala.

V Mariupolju, ki se spopada s hudo humanitarno krizo, je še vedno ujetih približno 300.000 ljudi. Ni elektrike, ni vode, dostava pomoči v mesto je onemogočena. Satelitski posnetki kažejo, da je bilo v nenehnem obstreljevanju v preteklih dveh tednih uničenih okoli 80 odstotkov mesta. BBC poroča, da je bilo po eni izmed ocen v napadih v zadnjih treh tednih v mestu poškodovanih ali uničenih 90 odstotkov stavb. Po podatkih oblasti pa je bilo ubitih 2500 ljudi, čeprav bi bilo lahko to število še višje.

e-maribor