Minister Podgoršek na sestanku Komisije za odkup in prodajo žit: Načrt je, da bi slovensko žito ostalo doma v Sloveniji

Datum:

Komisije za odkup in prodajo žit. je imela sestanek, katerega se je udeležil tudi minister dr. Jože Podgoršek. Med drugim je bila tema razprave tudi ocena žetve in prodaje žit v letu 2021 ter o oceni jesenske setve in stanju na trgih ter o pripravah na letošnjo žetveno sezono v luči vojne v Ukrajini.

V povprečju države članice Evropske unije skupaj letno pridelajo 282 milijonov ton žit, od tega 123 milijonov ton navadne pšenice in 68 milijonov ton koruze v zrnju (podatki so za zadnje petletno povprečje; vir EUROSTAT). Stopnja samooskrbe na EU ravni je za žita skupaj 112 %, za pšenico 136% in za koruzo 85%.

Dobava žita za Slovenijo ne prihaja Ukrajine in Ruske federacije, navadna pšenica in koruza v zrnju pa je uvožena iz sosednjih držav, zlasti Madžarske in Hrvaške. Pričakuje se, da bodo cene žit v naslednjih mesecih zelo nihale, vse dokler ne bo vzpostavilo ravnovesje med ponudbo in povpraševanjem. Zagotovo pa bo na končne cene prehrambenih proizvodov vplival tudi dvig cen surovin in energentov. Kar predstavlja predmet skrbi za Slovenijo je morebitna zaustavitev izvoza mineralnih gnojil, saj je Rusija takoj na drugem mestu za Hrvaško.

Cilj je zadržati slovenska žita tudi ob žetvi
Minister Podgoršek je po sestanku povedal, je bil sestanek s Komisijo namenjen postavitvi približnih modelov kalkulacij, s katerimi bi lahko nemudoma pričeli s sklepanjem zavezujočih pogodb s slovenskimi kmeti v žitni verigi, s tem pa bi slovenskemu žitu zagotovili, da v Sloveniji ostane tudi ob žetvi. Med drugim je povedal, da je debata tekla tudi o nekaterih drugih izzivih v smislu finančnih pomoči oziroma spodbud za povečanje skladiščnih kapacitet ter spodbud za povezovanje med slovenskimi mlinarji in kmeti v novem programskem obdobju. Udeležencem sestanka je minister predstavil tudi nekatere od ukrepov iz zasedanja Sveta EU za kmetijstvo in ribištvo v Bruslju.

Zavezujoče pogodbe bi lahko sklepali v tem trenutku, zato da bi slovensko žito v največji ostalo doma v Sloveniji

Ažurno spremljanje kmetijskega trga
Podgoršek je izpostavil, da je v tem trenutku bistvenega pomena za Slovenijo stalno spremljanje stanja na kmetijskih trgih in enotno ukrepanje na EU ravni in dodal, da trenutno dobave živil sicer potekajo nemoteno in da zaenkrat ne zaznavamo večjih sprememb v primerjavi s prejšnjimi obdobji. Zaradi vpliva vojne v Ukrajini na prehranski sektor se posamezniki in družba na splošno, bolj zaveda pomena in vrednosti hrane, zato je minister pozval k koraku dlje v smeri zmanjševanja zavržkov hrane in k posameznikovemu prispevsami prispevamo k stabilnejši prehranski varnosti.

Tanja Brkić

Sorodno

Zadnji prispevki

Ne bo jim uspelo ustaviti preiskovanja energetskih poslov Roberta Goloba

Dlje časa smo lahko poslušali o obstoju sumov, da...

Podizvajalci vladajočih, ideološka vojska in udarna pest vladajoče levice

Slovenijo vodi "koalicija s civilno družbo". Predsednik vlade Robert...

Kako so zmerne sile pripeljale (skrajno) levico do zmage?

Razplet nedavnih predčasnih parlamentarnih volitev v Franciji, ki jih...

Pogačar je nesporni kralj toura!

Slovenski kolesarski zvezdnik Tadej Pogačar (UAE Team Emirates) je...