fbpx

Rusija bo razpadla kot Sovjetska zveza: V to je prepričan visoki ameriški general

Upokojeni ameriški general Ben Hodges. (Foto: epa)

Upokojeni visoki ameriški general Ben Hodges je prepričan, da smo priča začetku konca Ruske federacije v sedanji obliki. Opozarja, da moramo biti na to pripravljeni, saj tudi na razpada Sovjetske zveze nismo predvideli. 

Mislim, da bi morali vojni cilji Združenih držav vključevati de-imperializacijo Rusije. Kot je danes videti, se mi zdi, da gledamo konec Ruske federacije. Na to moramo biti pripravljeni … Na razpad Sovjetske zveze nismo bili pripravljeni,” je na socialnih medijih zapisal upokojeni general.

Preberite še: Rusiji lahko do konca leta zmanjka municije

Hodges je izjavo podal v odzivu na mnenje nekdanjega ameriškega ambasadorja pri NATU Kurta Volknerja, ki je dejal, da se ruske imperialistične vojne niso začele v Ukrajini, temveč je do njih prišlo že prej v Gruziji, kjer so še vedno prisotni.

Hodges se ponaša s skoraj 40-letno kariero v ameriških oboroženih silah. V preteklosti je zasedal vodilne pozicije v času vojaških operacij v Iraku in Afganistanu. Med leti 2014–2017 pa je bil vodja ameriških sil v Evropi. Svojo kariero je zaključil leta 2018. Trenutno je zaposlen kot analitik možganskega hrusta Center za analizo evropskih politik (CEPA). 

Zemljevid prikazuje razliko v velikosti med Rusijo in Sovjetska zvezo, ki je pred razpadom leta 1989 vključevala tudi bele površine. (Foto: wikimedia commons)

Domen Mezeg