fbpx

Rusija nad Ukrajino z enim najsilovitejših raketnih napadov do zdaj

Foto: Twitter

Rusija je začela enega največjih raketnih napadov na Ukrajino po začetku vojne. Predsedniški svetovalec Mykhailo Podolyak je dejal, da je bilo na prebivalstvo in civilno infrastrukturo izstreljenih več kot 120 raket. Najmanj tri ljudi – vključno s 14-letno deklico – so odpeljali v bolnišnico, potem ko so eksplozije prizadele prestolnico Kijev, je povedal župan Vitaliy Klitschko.

Eksplozije je bilo slišati tudi v mestih Harkov, Odesa, Lvov in Žitomir. Regionalni vodja južne province Odesa Maksim Marčenko je poročal o “obsežnem raketnem napadu na Ukrajino”. Ukrajinske zračne sile so sporočile, da Rusija napada državo z “različnih smeri z balističnimi raketami zračnega in morskega izvora”. Dodali so, da so bili uporabljeni tudi številni brezpilotni letalniki Kamikaze.

V četrtek zjutraj so se v vseh regijah države oglasila opozorila o zračnem napadu. Predsedniški svetovalec Oleksij Arestovič je civiliste pozval, naj poiščejo zatočišče, in dejal, da zračna obramba države deluje.

Človek pred stanovanjskim blokom, katerega je zadela ruska raketa (foto: epa)

V Kijevu so po navedbah mestne vojaške uprave ostanki prestrežene rakete poškodovali dve hiši. Kličko je dejal, da je zračna obramba nad mestom uničila 16 raket. V južni regiji Mykolaiv je guverner Vitaly Kim zapisal, da je zračna obramba prestregla pet raket.

Marčenko je povedal, da je bilo v regiji Odese sestreljenih 21 raket. Dodal je, da so delci izstrelka zadeli stanovanjsko stavbo, vendar o žrtvah ni poročil. V zahodnem mestu Lviv je župan Andrij Sadovi dejal, da so poročali o več eksplozijah.

Podoljak je Moskvo obtožil, da želi “uničiti kritično infrastrukturo in množično ubijati civiliste”.

Na desetine ruskih napadov je v zadnjih tednih udarilo v Ukrajino, kar je povzročilo ponavljajoče se izpade elektrike po vsej državi. Župan Lvova je v četrtek dejal, da je 90 % njegovega mesta brez elektrike, medtem ko je Kličko opozoril, da bi lahko prišlo do novih izpadov elektrike in vode v prestolnici.

V Odesi in Dnjepropetrovsku so že poročali o izpadih elektrike. “Uvedeni so zaradi grožnje raketnih napadov, da bi se izognili večji škodi, če sovražniku uspe zadeti energetske objekte,” je zapisal dobavitelj energije DTEK.

Ostanki stanovanja, ki ga je zadela ruska raketa S-300. Vir: EPA

Oleksandr Vilkul, vodja vojaške uprave v osrednjem mestu Krivi Rih, je dejal, da so rakete, izstreljene na njegovo mesto, izstrelile ruske “ladje in letala iz Črnega morja”. Dodal je, da so elektriko v mestu izklopili iz “preventive”.

Ukrajinsko južno poveljstvo je že izdalo opozorilo, da se ruske sile pripravljajo na izstrelitev do 20 raket s položajev v Črnem morju.

V enem od strelov v začetku tega meseca je Ukrajina sestrelila 60 od več kot 70 raket, ki so jih izstrelile ruske sile.

Moskva je večkrat zanikala, da bi v svojih raketnih napadih ciljala na civiliste. Vendar je predsednik Vladimir Putin nedavno priznal, da so ruske enote napadale ukrajinske kritične energetske objekte.

Ruska raketa s-300. Vir: EPA

Priznanje je sledilo obtožbam nekaterih mednarodnih voditeljev, vključno s francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom, da bi napad na energetske objekte lahko pomenil vojni zločin.

Vlada v Kijevu že več mesecev roti zahodne voditelje, naj ji zagotovijo dodatno zračno obrambo, ameriški predsednik Joe Biden pa je pred kratkim pristal na dobavo sistema Patriot.

Andrej Žitnik