Rusija razglasila svojo največjo grožnjo

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov (Vir: epa)

Ruska federacija je sprejela novo zunanjepolitično strategijo, v kateri je Združene države Amerike in celoten Zahod razglasila za vir “eksistencialnih groženj”. Ameriška strategija nacionalne varnosti je Rusijo pred petimi meseci označilo kot manj pomembno grožnjo. Rusija je kot svoji strateški partnerki izpostavila Kitajsko in Indijo. 

Strateški dokument je danes podpisal Vladimir Putin, ki je ob tem dejal, da je Rusija zaradi “pretresov na mednarodnem prizorišču prisiljena prilagoditi svoje dokumente za strateško načrtovanje, vključno s tistimi o zasnovi zunanje politike Rusije,” poroča STA.

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov komentira, da strategija razkriva “eksistencialno naravo groženj, ki jo povzročajo dejanja neprijateljskih držav”, in da so ravno ZDA glavna pobudnica in vodja protiruske linije. “Na splošno si Zahod s svojo politiko na vsak način prizadeva oslabiti Rusijo, gre pa za novo vrsto hibridne vojne,” je dodal.

Strategija nadalje poziva k odpravi “ostankov prevlade” ZDA in drugih “neprijateljskih držav”, ki jih je vse več. Nazadnje so na seznam uvrstili tudi Madžarsko.

Do sprejema strategije prihaja v sila neugodnem času za Rusijo. Invazija na Ukrajino je namreč razkrila vso disfunkcionalnost njenih oboroženih sil, povzročila novo širjenje zveze NATO (Finska je končno doživela zeleno luč za vstop v zavezništvo tudi s strani Turčije) in hkrati vstopila v tesnejšo navezo s Kitajsko, pri čemer vse bolj kaže, da bo Rusija zaradi svoje šibkosti podrejena partnerica. Pomeni, da bo v prihodnjem obdobju Kitajska diktirala pogoje meddržavnega sodelovanja.

Prav tako ni povsem jasno, kako bo deloval strateški trikotnik med Rusijo, Indijo in Kitajsko. Slednji državi sta namreč vse prej kot zaveznici. Ravno nasprotno, gre za strateški tekmici z zgodovino političnih spopadov. Občasno pride tudi do fizičnih spopadov med državama, ko se v visokogorju zaradi mednarodnega sporazuma vojski ene in druge država spopadata s pestmi in gorjačami. Več o tem lahko preberete v članku: [Video] Med kitajskimi in indijskimi vojaki zavrelo: Udarili so se s palicami

Od začetka invazije na Ukrajino je videti, da je vse bolj nestabilno tudi vojaško zavezništvo CSTO. Armenija, integralna članica zavezništva, je namreč pred kratkim razglasila, da bi ruskega predsednika Putina aretirala, če bi ta stopil na ozemlje njihove države, in s tem izvršila mednarodni nalog za njegovo aretacijo, ki ga je nedavno izdalo Mednarodno kazensko sodišče.

Gal Kovač