Rusija v napadu na ukrajinsko pristanišče za izvoz žita – uničena skladišča, stroji, oprema …

Foto: telegram

Ukrajinske sile so ponoči sestrelile 17 ruskih brezpilotnih letalnikov nad južno pokrajino Odesa, je danes sporočil tamkajšnji guverner Oleg Kiper in dodal, da so napadi povzročili škodo v okrožju ob reki Donavi, ki meji na Romunijo. Napad, ki naj bi bil usmerjen na ukrajinsko pristanišče Izmail, po njegovih besedah ni terjal žrtev.

Kot je na Telegramu zapisal Kiper, je ukrajinska zračna obramba sestrelila 17 brezpilotnih letalnikov, vendar pa so nekateri zadeli svoje cilje. V večurnem napadu dronov na pristanišče Izmail po njegovih besedah ni bilo žrtev ali ranjenih, je pa nastala gmotna škoda. “V več naseljih okrožja Izmail so bila poškodovana skladišča in proizvodni obrati, kmetijski stroji in oprema industrijskih podjetij,” je povedal Kiper. Izbruhnilo je tudi več požarov zaradi padajočih razbitin, vendar pa so požare nato pogasili.

Ukrajinske zračne sile so po polnoči prebivalce pristanišča Izmail, ki je eno glavnih izvoznih poti za ukrajinske kmetijske proizvode na Donavi, pozvale, naj ostanejo v zakloniščih. Ukrajinska vojska je ob tem sporočila, da je Rusija v obsežnem nočnem napadu uporabila brezpilotne letalnike šahed iranske izdelave in da je bil napad “usmerjen na civilno infrastrukturo na območju Donave”.

Do napadov z droni je prišlo le nekaj ur pred srečanjem ruskega predsednika Vladimirja Putina s turškim kolegom Recepom Tayyipom Erdoganom v ruskem letovišču Soči ob Črnem morju. Ena od tem njunih današnjih pogovorov naj bi bila tudi obnovitev sporazuma o izvozu žita prek Črnega morja, od katerega je Moskva julija odstopila. Od propada dogovora glede izvoza žita je Rusija okrepila napade na južni ukrajinski regiji Odesa in Mikolajiv, kjer se nahajajo pristanišča in infrastruktura, ki so ključnega pomena za prevoz žita.

Sara Kovač