fbpx

Ruska okrutnost ne pozna meja: moške lovili “kot potepuške mačke na ulici”

Ruski separatisti prisilno vpoklicujejo mlade moške v vojsko (foto:epa)

Po poročanju tujih medijev so se pojavili verodostojni dokazi o tem, da se je prisilni vpoklic v vojsko s strani samooklicanih Ljudske republike Doneck in Lugansk, junija še dodatno povečal, piše Blic. Moške naj bi ruski separatisti ustavljali kar na ulici, jim odvzeli potne liste in jih na silo pošiljali v vojsko. Ukrajinska aktivistka za človekove pravice je za tuje medije povedala, da dobiva vse več prošenj za pomoč, saj naj bi jih “lovili kot potepuške mačke na ulici”.

Glede na verodostojne dokaze iz regije se zdi, da se je prisilni vpoklic v vojsko, ki je značilen za separatistično vladavino, ki jo je podprla Rusija pred invazijo na Kremelj 24. februarja, junija znova povečal, tokrat celo s kontrolnimi točkami in patruljami, med katerimi naj bi bili tudi čečenski borci, povezani s Kremljem, ki očitno išče nove ljudi za novačenje.

Guardian je objavil posnetek, na katerem je ženska v Makiivki v regiji Donbas dokumentirala svoja prizadevanja, da bi uradnikom iz vojnega komisariata preprečila, da bi njenega moža odvlekli v avto in ga odpeljali na naborniški urad. Oleksandra Matvijčuk, aktivistka za človekove pravice pri Centru za državljanske svoboščine v Ukrajini, ki ji je videoposnetek poslala znanka kmalu za tem, ko je bil objavljen (kasneje je bil posnetek izbrisan), je dejala, da ni znano, kaj se je kasneje zgodilo z moškim na posnetku.

Prisilni vpoklic v vojsko tako imenovane DPR in LNR (samooklicani Ljudski republiki Doneck in Lugansk) pa ni novost, saj naj bi se to dogajalo že pred vojno v Ukrajini, po poročanju Blica pa je aktivistka navedla, da je že od 24. februarja naprej to postalo stalnica, da separatisti moške ustavljajo na ulici, jim jemljejo potne liste in jih na silo pošiljajo v vojsko. Po februarju naj bi začeli prejemati tudi sporočila s prošnjami za pomoč. Matvijčukova je opisala okoliščine zgornjega videa, za katerega se po njenem mnenju zdi, da je bil posnet po junijskem obdobju, ko so bili naborni oddelki relativno neaktivni, in na začetku novega vala naborništva, Novi dokazi o prisilnem vpoklicu prihajajo med dobro dokumentiranimi ruskimi izgubami v vojni in po tem, ko je Kremelj začel ustanavljati nove prostovoljne bataljone po Rusiji, ki ponujajo bonuse za vpis in novačenje v zaporih.

Lovijo jih kot potepuške mačke
Tuji mediji poročajo, da je Matvijčukova objavila pismo, ki naj bi ga prejela od moškega iz regije Lugansk, ki se je skrival v svojem stanovanju, da bi se izognil vpoklicu, kjer je prosil za pomoč in odgovor na vprašanje, kako naj Rusijo pripravi do odgovora na sodišču, saj gre za kršenje njegovih pravic, glede na to, da že od februarja ne more iti na ulico zaradi strahu pred patruljnimi avtomobili, ki samo čakajo na moške, ki jih bodo prisilili v vojno. “Lovijo nas kot potepuške mačke. Čečenski (borci) jim pomagajo iskati moške s seznama,” je povedal moški.

Medtem ko ukrajinske ocenjujejo, da je bilo na ruski strani okoli 38 tisoč smrtnih žrtev, zahodni analitiki navajajo približno tretjino nižjo številko, medtem ko so obrambni uradniki Združenega kraljestva nedavno predlagali številko okoli 50.000 ubitih in ranjenih od februarja.

Ana Horvat