fbpx

Ruski aktivisti za valentinovo napovedujejo človeško verigo v podporo ženi političnega zapornika Navalnega in ostalim političnim zapornicam

Julija Navalni (Foto: epa)

Ruski aktivisti so za valentinovo v središču Moskve napovedali “Verigo solidarnosti in ljubezni” v podporo zaprti ženi kremeljskega kritika Alekseja Navalnega, Juliji, in ruskim ženskam, ki so preganjane iz političnih razlogov.

Dogodek so navdihnile akcije žensk lanskega poletja v sosednji Belorusiji, kjer so ljudje po spornih predsedniških volitvah, ustvarili dolge človeške verige, da bi protestirali proti policijski brutalnosti in politični represiji. Veriga solidarnosti in protestov sledi valu množičnih protestov po Rusiji zaradi aretacije Navalnega, v katerem je bilo več kot 10 tisoč protestnikov pridržanih in deležnih ostrega pristopa policije.

Po njegovem opisu na Facebooku bo moskovski dogodek posvečen ženskam, ki jih je policija med mirnimi protesti “pretepla in mučila“, pa tudi “vsem, ki dneve preživijo na sodiščih, policijskih avtobusih in v posebnih centrih za pridržanje. “

Aleksej Navalni z ženo Julijo (Foto: epa)

Udeleženci se bodo zbrali vzdolž moskovske ulice Old Arbat in oblikovali solidarnostne verige za Julijo Navalni, pa tudi odvetnico Ljubov Sobol, članico Pussy Riot Marijo Aljokin, namestnico občine Lucy Shtein, tiskovno sekretarko Navalnega Kiro Jarmish in vodjo doktorske zveze Anastasijo Vasiljev, ki so vse prejele kazenske ovadbe zaradi pozivanja k zborovanju za izpustitev Navalnega prejšnji mesec.

Dogodek je posvečen tudi ženskam, kot so umetnica in aktivistka LGBT, Julija Cvetkova, ki je bila sodno preganjana zaradi deljenja telesno pozitivne umetnosti (karkoli že to pomeni), aktivistka Odprte Rusije Anastasija Ševčenko, ki ji grozi do pet let zapora zaradi vpletenosti v “nezaželeno” organizacijo; in druge aktivistke, ki se soočajo s politično motiviranimi obtožbami.

Pridite z rožami, z rdečimi oblačilnimi predmeti in s papirnatimi srčki, pritrjenimi na vaša oblačila, na katera lahko napišete imena žensk, katerim želite izraziti solidarnost,” je zapisala organizatorka dogodka, aktivistka Daria Serenko. “Valentinovo želimo politizirati in se spomniti, da je ljubezen močnejša od strahu.”

Tudi v nedeljo je ekipa Navalnega podpornike pozvala, naj na bivalnih dvoriščih za kratek čas zadržijo svoje baterijske svetilke, da bi se tako izognili ponovni policijski akciji.

Aleš Ernecl