fbpx

Ruski vojaki preživele iz jeklarne groze pred izpustitvijo trpinčili

Foto: epa

Begunce iz Mariupolja so ruski vojaki izpostavili ponižujočemu zaslišanju, preden so jih končno izpustili iz jeklarne Azovstal, kjer so se v strahu za življenje skrivali dva meseca. Izčrpani preživeli so namreč za britanski Daily Mail povedali, da so jih označili za “ukrajinski izmeček”, pregledali so jim spodnje perilo. Na ruski kontrolni točki pa so bili prisiljeni dati celo prstne odtise, preden jim je bil dovoljen vstop na avtobuse Rdečega križa. 

Na desetine beguncev, ki so nedavno prispeli v center Združenih narodov v Zaporožju, je prav tako postreglo z grozljivimi pripovedmi o času, ko so se skrivali v bunkerjih v jeklarni Azovstal. Ob tem se je pojavila bojazen za stotine civilistov, ki so še vedno ujeti na prizorišču iz sovjetske dobe, medtem ko ruske bombe dežujejo. V “misiji usmiljenja” so konec tedna uspeli rešiti okoli 156 preživelih, potem ko je Rdečemu križu uspelo doseči premirje.

Foto: epa

Odvzeli so jim telefone in opravili osebni pregled spodnjega perila
Ena od preživelih, 54-letna Elina, je za Daily Mail povedala, da so jim ruski vojaki odvzeli prstne odtise in jih fotografirali. “V glavi se mi je vrtelo,” je poudarila. Milica je po njenih besedah oblikovala poseben vprašalnik zanje in jih povprašala, kako se počutijo zaradi vojne, kaj menijo o svoji vladi. Poimenovali so jih “ukrajinski izmeček”. “Odvzeli so nam telefone in opravili osebni pregled spodnjega perila. Pregledali so naše osebne stvari – kot da bi šlo za totalitarno državo.” 

Povedala je še, da je bilo tamkajšnje življenje pravi pekel, in dodala, da vsega tega ne bi nikoli želela niti svojemu najhujšemu sovražniku. “To je samo groza, nočna mora.” Kot pravi, so trpeli hudo lakoto, zato so hrano pobirali s tal. “Moj sin je prinesel nekaj piškotov, ki so bili pomešani s cementom in steklom,” je dejala in dodala, da so najdeno pojedli, ker kruha niso videli že šest tednov.

Foto: epa

47-letna ženska, ki je izstopila iz enega od avtobusov, je dejala: “Ni vode, ni elektrike, ni plina. Nenehna bombardiranje, letala. Vse je lilo z neba. Mesec dni smo bili v kleti in vse se je treslo. Zemlja se je nenehno tresla. Tam v Azovstalu imam še sina. Moj brat je umrl. Zdaj se je zame začelo mučenje. Samo čakamo, zaskrbljeni za civiliste, za zapuščene otroke. Vsa groza, ki jo preživljajo, je zelo strašljiva”. Ana Zaitseva, ki je v Zaporožje prispela skupaj s svojim šestmesečnim sinom, je povedala, da je bil trenutek, ko so izgubili upanje. “Mislili smo, da so vsi pozabili na nas. Tako smo hvaležni vsem, ki so nam pomagali,” je poudarila.

Foto: epa

Hkrati pa narašča skrb za tiste, ki so ostali v jeklarni Azovstal. Ukrajinski viri so namreč nedavno poročali,  da sta bili v ponovnih ruskih napadih na prizorišču ubiti dve ženski. Moskva je svoj napad upravičila s tem, da je Kijev obtožila, da naj bi ta zlorabil premirje konec tedna, da bi omogočil več sto ukrajinskim vojakom, da okrepijo svoje obrambne položaje na prizorišču. Vodja policijskih sil v Mariupolju je posvaril, da ruske čete vpadejo v tovarno na več mestih. Svojo zaskrbljenost je izrazil tudi Pascal Hundt iz Mednarodnega komiteja Rdečega križa (ICRC), ki si je želel, da bi se uspelo veliko več ljudem pridružilo konvoju in pobegniti iz pekla.

Danes je ukrajinska stran najavila vzpostavitev štirih zbirnih mest, da bi, če bo varnostna situacija to seveda tudi dopuščala, poskusili z evakuacijo civilistov, ki so še naprej ujeti v Mariupolju. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski poudarja, da delajo vse, kar je v njihovi moči, da bi navkljub ruskim napadom evakuirali ljudi iz Mariupolja in jeklarne Azovstal.

Nina Žoher