Ruski znanstvenik obtožen izdaje skrivnosti hiperzvočne tehnologije Kitajski

Nadzvočna raketa Kh-47 Kinzhal na ruskem lovcu (Foto: Wikimedijina zbirka)

Rusko-kitajsko prijateljstvo vendarle ni brezmejno. Direktor vrhunskega ruskega znanstvenega inštituta je bil aretiran zaradi suma izdaje občutljivih podatkov s področja hipersonične tehnologije Kitajski. Oblasti so ga priprle skupaj z dvema drugima znanstvenikoma. 

Vodja sibirskega inštituta za teoretično in uporabno mehaniko Kristijanovič (ITAM) Aleksander Šipljuk je osumljen predaje zaupnega materiala na znanstveni konferenci na Kitajskem leta 2017. 56-letnik sicer vztraja, da je nedolžen in da zadevni podatki niso bili zaupni, marveč prosto dostopni na spletu. Znanstvenik je še vedno prepričan, da informacija ni bila tajna. Direktor inštituta je bil sicer aretiran avgusta lani. Šipljuk bi bil lahko zadnji v nizu ruskih znanstvenikov, aretiranih v zadnjih letih zaradi domnevne izdaje skrivnosti Pekingu. Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je glede obtožb, s katerimi se soočajo strokovnjaki ITAM, kot tudi glede prejšnjih primerov izdaj, povezanih s Kitajsko, dejal, da so varnostne službe pozorne na morebitne primere, povezane z “izdajo domovine”, poroča Reuters

Kot je še izjavil, gre za pomembno delo, takšne zadeve pa se dogajajo redno, zato je težko govoriti o kakršnih koli trendih. Peking pa je v odgovoru na vprašanje glede primera podal nejasen diplomatski odgovor. Spomnimo, da se je Vladimir Putin v preteklosti rad pohvalil, da je Rusija vodilna država na področju razvoja hipersoničnih izstrelkov. Gre za sodobno orožje, ki naj bi bilo zmožno prenesti tovor z do desetkratno hitrostjo zvoka in zaobiti sisteme zračne obrambe. Rusijo skrbi, da bi izgubila tehnološko prednost tudi pred Kitajsko, od katere je vse bolj odvisna v različnih ozirih, in sicer vse od začetka invazije. Nedavno je Ukrajincem sicer uspela sestrelitev ruske nadzvočne rakete s pomočjo ameriškega sistem Patriot, kar razblinja popularen mit o nepremagljivi ruski vojski.

Nadzvočna raketa Kinžal na ruskem lovcu MiG-31K (Foto: Wikimedijina zbirka)

Domen Mezeg