fbpx

Ryan najprej predlagal, da Trump odstopi kot kandidat, zdaj ga klicari in se mu ponuja

Foto: epa

Predsednik predstavniškega doma kongresa Paul Ryan je prepričan, da bo Trumpova zmaga poenotila republikance. Hkrati upa, da bosta z Donaldom Trumpom lahko delala z roko v roki, obenem pa je ponudil pomoč tudi pri vodenju “enotne republikanske vlade”.

Ryan je prepričan, da bodo, če bo imel Trump ob sebi pravo ekipo ljudi, tudi rezultati vrhunski. Ker pa sta imela Trump in Ryan kar nekaj vzponov in padcev že od začetka volilnega cikla v letošnjem letu, se veliko ljudi čudi, kako to, da je Ryan ob izvolitvi Trumpa kar iznenada tako prijazen.Z združeno republikansko vlado bomo lahko popravili vse težave,” je dejal Ryan na novinarski konferenci v Wisconsinu. “Vidim velik potencial. Kar vidim, je enotna vlada.”

S Trumpom je že dvakrat govoril, odkar je bil izvoljen za novega predsednika
Težave med Trumpom in Ryanom so se začele, ko se je Trump spustil v bitko za predsednika Združenih držav, saj Ryanu ni bila všeč Trumpova retorika. Odnos med njima pa je bil najslabši v začetku oktobra, ko je Ryan dejal, da bi zaustavil Trumpovo kampanjo, ko so ven pricurljali njegovi sočni komentarji glede nekaterih žensk iz leta 2005. Vendar pa je kljub vsemu Ryan glasoval za Trumpa, na isti novinarski konferenci pa je še razkril, da je s Trumpom že dvakrat govoril, odkar je bil izvoljen za novega predsednika. “Trump bo obrnil politiko na glavo,” je povedal Ryan. “Delali bomo z roko v roki.”

Ena izmed prioritet, ki jih bo Trum uvedel, pa je po Ryanovih besedah razveljavitev in zamenjava ObamaCare, torej univerzalnega zakona zdravstvenega varstva odhajajočega predsednika Obame. Ta zakon je bil sprejet leta 2010, ki je za mnoge Američane postal presneto drag, primerna zdravstvena oskrba pa vse bolj želja kot pa realnost. “Ne moremo mimo zakonodaje, ampak z enotno republikansko vlado bomo lahko odpravili te težave,” je povedal za Fox News. 

“Velikodušno bomo podprli skoraj vse, kar bo Trump predlagal”
Da se veselijo sodelovanja z Donaldom Trumpom, pa je izrazil tudi že senator iz Kentuckyja Mitch McConnell“Velikodušno bomo podprli skoraj vse, kar bo Trump predlagal. In ko bo – če bo – prišlo do razpotij, jih bomo reševali na štiri oči.”
Trumpu pa je čestitala tudi političarka Nancy Pelosi, ki sicer pripada demokratom. Hkrati ga je pozvala, da ponudi “zanesljiva delovna mesta v infrastrukturi” ter da naredi vse, kar bo doprineslo k zaščiti Američanov “na način, ki je močan in pameten, in da spoštuje žrtvovanja naših moških in žensk v uniformi.”

M. S.