fbpx

S projektom SURE bo Evropska komisija namenila 87,3 milijarde evrov državam članicam za okrevanje po pandemiji koronavirusa – Slovenija znova uspešna!

Foto: Facebook

Evropska komisija je Evropskemu svetu predstavila predlog sklepa o odobritvi finančne podpore, po zadnjih podatkih v višini 87,3 milijarde evrov, šestnajstim državam članicam v okviru instrumenta SURE. SURE je ključni element celovite strategije EU za zaščito državljanov in ublažitev hudo negativnih socialno-ekonomskih posledic pandemije koronavirusa. Je ena od treh varnostnih mrež, za katere se je Evropski svet dogovoril z namenom zaščititi delavce, podjetja in države. Slovenija se je izkazala kot dobra pogajalka, saj je glede na število prebivalcev, prejela največ sredstev.

Evropski svet mora še odobriti predlog Evropske komisije, v načrtu pa so največ sredstev namenili državama, ki sta bili najbolj prizadeti zaradi pandemije koronavirusa. Italija bo tako prejela 27,4 milijarde evrov, Španija pa 21,3 milijarde evrov.

Slovenija si je sredstva zelo dobro izpogajala, saj je prejela, glede na število prebivalcev več sredstev, v primerjavi s Hrvaško in Poljsko pa jih je prejela celo dvakrat več. Slovenija bo v okviru projekta SURE  dobila 1,1 milijardo evrov, Hrvaška milijardo, Poljska pa pri 40 milijonih prebivalcev 11,2 milijarde evrov.

Belgija je za okrevanje gospodarstva prejela 7,8 milijarde evrov, Romunija 4 milijarde evrov, Grčija 2,7 in Češka dve milijardi. Vse ostale države so prejele manj kot milijardo evrov. Med temi so Slovaška, Litva, Bolgarija, Ciper, Malta in Latvija. Portugalska in Madžarska sta oddali uradni prošnji, saj si prav tako želita koristiti finančno pomoč. Zaenkrat so finančno pomoč Portugalski že potrdili, in sicer bo prejela 5,9 milijarde evrov, kar pomeni, da se je skupno število namenjenih sredstev iz prvotnih 81,4 povišalo na 87,3 milijarde evrov.

Finančna podpora je na voljo v obliki posojil, ki jih je Evropska unija po ugodnih pogojih odobrila državam članicam. Posojila bodo državam pomagala pri reševanju nenadnih povečanih javnih izdatkov za zaposlitve in vzdržnost gospodarstva, ki so nastali zlasti zaradi nižjega obsega dela. Države so sicer uvedle različne ukrepe, s katerimi so odgovorile tudi na problematiko samozaposlenih v času krize s koronavirusom.

Tudi predsednica Ursula von der Leyen podpira projekt SURE, saj je ta edini način, da Evropejci lahko obdržijo službe. “Storiti moramo vse, kar je v naši moči, da lahko ohranimo delovna mesta in preživetje. /…/ Projekt SURE je jasen simbol solidarnosti, s katero smo se srečali v času krize. Evropa se zavezuje, da bo pomagala pri zaščiti njenih državljanov,” je poudarila von der Leynova.

Sara Kovač