fbpx

Saj ni res, pa je – The Economist slovensko gospodarsko rast pripisuje trem tednom Golobove vlade!

Foto: STA

The Economist poroča, da se je slovenski zdrs v avtokracijo ustavil, gospodarstvo pa kar kipi, kar pripisuje menjavi oblasti. Nekoč ugledni ekonomski časopis se je očitno povsem izgubil v političnem aktivizmu in bi v imenu promocije svojih političnih sopotnikov spreminjal tudi osnovne zakone ekonomije. “Edino vprašanje, ki ga odpira tale tako očitno iz Slovenije piarovsko naročen in doma spisan članek, je, kdo ta smešen PR plačuje: Golobova vlada ali kar pokrovitelj Soroš? Ali oba?” je opozoril poslanec SDS Branko Grims.

Jasno je, da so poslovni časopis The Economist od začetka prejšnjega stoletja prevzeli woke ideologi, ki bolj kot o financah in gospodarstvu svoje članke uredniško barvajo v levo ideologijo. Jasno je tudi, da so njihovi novinarji izredno naivni pri sprejemanju in obdelovanju informacij, ki jih dobijo s strani slovenskih aktivistov. Spomnimo, da je prav The Economist aprila leta 2021 pisal, da (Janševa) vlada noče “potrditi proračuna RTV Slovenija”, karkoli naj bi že to pomenilo.

Očitno se niti ne pozanimajo, na kak način se financira naš javni medij, preden reciklirajo slovenski izvoženi agitprop. Le enkrat samkrat so napisali kaj dobrega o Sloveniji – takrat, ko so morali predstavljati empirične podatke držav, ki so najuspešneje preživele pandemijo koronavirusne bolezni. Številke pač ne lažejo.

Konec zdrsa v avtokracijo in gospodarsko okrevanje?!
Tokrat so imeli zopet priložnost, da napišejo prosti spis po lokalnem naročilu, in sicer o orbanistični vladi Janeza Janše, ter razsvetljenemu nasledniku Robertu Golobu. Pri Economistu trdijo, da je ekonomija v vzponu, kar je sicer res, saj – kot so ugotovili v lastnem članku – je vlada Janeza Janše odlično opravila svoje delo v času pandemije. Namesto da bi priznali dobro delo prejšnje vlade, tokrat prodajajo fantazmo, da je za ekonomski vzpon odgovorna vlada Roberta Goloba, ki je do objave članka vladala ravno tri tedne.

Za gospodarsko rast je zaslužna Janševa vlada, saj Golobova v treh tednih ni pokazala še ničesar oprijemljivega. (Foto: STA)

Takšno razumevanje ekonomskih ciklov je primerljivo le z izjavami bivše premierke Alenke Bratušek, ki se je s svojo vlado že po dveh mesecih hvalila z rastjo gospodarstva. Vsak dijak srednje ekonomske šole bo znal povedati, da so ekonomski cikli dolgoročni in da se prvi pravi učinki kakšne vlade pojavijo najprej po kakšnem letu, pri res dolgoročnih učinkih pa je treba čakati tudi po desetletje.

Poleg čudežno vstalega gospodarstva pri The Economistu trdijo, da se je končno ustavil zdrs v avtokracijo, ki je zaznamoval Janševo vlado. Gre seveda za retoriko slovenskih aktivistov, ki jo nato v malce prepakirani obliki izvozijo tujim novinarskim partnerjem. V slavnem angleškem mediju najbrž ne vedo, da so lahko v Sloveniji sredi najhujše pandemije ljudje kljub prepovedi zbiranja protestirali po cestah in celo avtocestah. Ne vedo, da so bili protesti organizirani kot sinergija levih političnih strank, nevladnih organizacij, medijev in medijskih tajkunov, ki jih je bilo strah, da bo vlada razbila njihove hegemonske monopole.

Gotovo pa vedo, da je policija v Nemčiji, na Nizozemskem, v Franciji, Belgiji, se pravi v jedrni Evropi brutalno pretepala protestnike, ki niso hoteli upoštevati protikoronskih ukrepov. Ali pa, da so novozelandski in avstralski vojaki stražili karantene, da ne bi kak okuženi pobegnil. Kljub temu pa verjamejo, da je Slovenija tista, ki je zdrsnila v avtoritarizem.

Novinarjem se ne sanja o avtoritarnosti nove vlade
Na drugi strani jim seveda nihče ni povedal, da je prav vlada Roberta Goloba tista, ki pijana od zmage po volitvah doživlja svoj avtoritarni moment. Novinarju The Economist se ne sanja o kadrovskih “seznamih smrti”, o tem, da so bili v kratkem času zamenjani skoraj vsi predstavniki pomembnih institucij, tisti, ki še niso bili, pa se jih šikanira. Niti ne vedo, da želi Robert Golob po hitrem postopku politično prevzeti javni zavod RTV Slovenija, saj jim tega tudi ni nihče povedal.

Vlada Roberta Goloba po volitvah doživlja svoj avtoritarni moment. Foto: STA)

Zanimivo, v istem članku iz aprila 2021 so poročali, da se novinarji RTV Slovenija bojijo za svoja delovna mesta, sklicevali pa so se na anonimnega starejšega novinarja, ki je rekel: “Le malo nas je še vedno kritičnih, a nas želijo utišati.” Aprila 2021, ko so novinarji RTV vsak dan brezsramno z lažmi in zavajanji napadali Janševo vlado, tudi tako, da so hujskali protikoronske protestnike. Danes, ko politika neposredno grozi posameznim novinarjem (Pirkovič, Rebernik, uredništvo Panorame) pa The Economist trdi, da se je zdrs v avtoritarizem ustavil.

Takšni članki kažejo, kako malomarni so postali tuji mediji, še posebej pri obrobnih državah, kot je naša, ki jo po inerciji mečejo v isti koš kot Poljsko, Madžarsko in posredno prek Viktorja Orbana celo z Rusijo, čeprav so bili odnosi z zahodnimi zavezniki, še posebej z ZDA zgodovinsko na najvišji ravni ravno v času vlade Janeza Janše, medtem ko so se ameriški diplomati v času prejšnjih levih vlad upravičeno spraševali ali spadamo v sfero ruskega ali zahodnega interesnega vpliva. Z novo vlado polno odkrito rusofilnih akterjev se bodo tuji zavezniki zopet začeli spraševati kam spadamo. Le da tega v Economistu skozi svoja črno-bela očala poslušnih in neposlušnih EU držav nikoli ne bodo opazili.

Andrej Žitnik