[Naravnost izjemno] Slovenska vlada z odliko opravila s krizo; po podatkih Economista je Slovenija druga najbolje obvladala krizo!

Datum:

Po najnovejših podatkih svetovnega medija The Economist je Slovenija med naključno izbranimi 23 državami OECD druga najbolje obvladala gospodarsko krizo, nastalo kot posledico svetovne pandemije. Pred nami je le še Danska, kar nedvomno potrjuje uspešnost vladnih ukrepov pri spopadu s posledicami pandemije. Tokrat smo vse naredili prav. Od vstopa v krizo do izhoda iz nje, kar je ravno obratno kot po svetovni finančni in gospodarski krizi leta 2008, ko smo po zaslugi Pahorjeve vlade izšli med zadnjimi.

Mednarodni tednik za finance in gospodarstvo The Economist je po svetovni recesiji v letu 2020 primerjal države OECD v času pred pandemijo in po njej in prišel do presenetljivih podatkov. Kot so zapisali, je pandemija ustvarila zmagovalce in poražence, v raziskavi 23 držav OECD pa je zajela tudi Slovenijo in v njej pristali – med zmagovalci – na zavidljivem drugem mestu.

Za oceno razlik med državami so raziskovalci primerjali podatke petih ekonomskih in finančnih kazalcev: BDP, prihodke gospodinjstev, trg vrednostnih papirjev, javno porabo in javni dolg. Med evropskimi državami so se poleg Slovenije najbolje odrezale Danska, Norveška in Švedska, slabše rezultate so dosegle Avstrija, Velika Britanija, Nemčija, Italija in Španija.

Vlada je ravnala prav od samega začetka krize 
Po podatkih Economista se je Slovenski BDP med pandemijo povečal za 1,2 odstotka, za kar 10,1 odstotka so se povečali prihodki slovenskih gospodinjstev, delniški trg je zrasel za 33 odstotkov, investicije pa so se povečale za 6,8 odstotka. Javni dolg Slovenije se je povišal za 7,4 odstotka, kar nas je skupno uvrstilo na zavidljivo drugo mesto. V priloženem grafu lahko primerjate tudi ostale države po področjih.

Opis slike ni na voljo.
Vir: The Economist
Poznavalec financ Tomaž Štih je slovensko uvrstitev v samem vrhu komentiral tako: “Če odmislimo naše dnevno-politične viharje v kozarcu vode, je bila reakcija Slovenije na šok takojšnja. Predsednik vlade je na začetku oznanil, da bo država med krizo intervenirala, kolikor bo treba. Takoj smo uvedli začasni temeljni dohodek. 10 paketov smo pilili ukrepe. Naši ‘lockdown’ ukrepi so bili v resnici mili. In zdaj dereguliramo in nižamo davke. Tokrat smo vse naredili prav. Od vstopa v krizo, do izhoda iz nje. In tudi približno se nismo zadolževali tako objestno, kot drugi. Karkoli bo letos – fajn je, kar smo dosegli v preteklem letu.
Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Prisila v času svobode

V času vladavine "svobode" tako rekoč ne mine teden,...

[Video] V libijski oddaji navdušeni nad tem kako Palestinci rojevajo otroke, da bi jih lahko žrtvovali

V Evropi smo priča demografskemu vojskovanju in zavojevanju, saj...

Elita nam sporoča: Znižali vam bomo standard!

"V prihodnosti bomo morali začeti živeti drugače, imeti manj,"...