fbpx

Samo v dveh dneh po Evropi 20 smrtnih žrtev polarnega mraza

Snežni vihar tudi v Romuniji. Foto: STA

V Rusiji, kjer so navajeni na nizke temperature, so praznovali najhladnejši božič v zadnjih 120 letih. V Moskvi je bilo na pravoslavni božič minus 29,9 stopinje Celzija. Po Evropi je v dveh dneh zaradi mraza umrlo najmanj 23 ljudi.

V Moskvi so namerili minus 35 stopinj, še hladneje je bilo v Klinu, kjer je bilo ponoči minus 35,9 stopinj Celzija. Ruski vremenoslovci napovedujejo, da se bo v prihodnjih dneh nekoliko ogrelo, vendar bodo temperature še vedno v povprečju od 12 do 15 stopinj nižje od običajnih v tem času.  Polarni mraz je tudi na Poljskem, kjer se je temperatura spustila na minus 14 stopinj. Od 1. novembra je na Poljskem zaradi mraza umrlo že 53 ljudi. Samo v enem dnevu je zmrznilo sedem ljudi. Med sedmimi žrtvami mraza je v dveh dneh v Italiji umrlo sedem ljudi, med njimi tudi brezdomci. V osrednjem delu Italije možno sneži, debela snežna odeja je prekrila tudi najbolj prizadete kraje v nedavnih potresih Amatrice in Accumoli.

Iz Francije poročajo o hudi prometni nesreči. Zaradi poledice je  v pokrajini Saone-et-Loire v osrednjem delu države s ceste zdrsnil  avtobus s portugalskimi turisti. Umrlo je pet ljudi, 27 je bilo poškodovanih. V češki prestolnici, kjer je bila minula noč najhladnejša to zimo, so zaradi podhladitve umrli  brezdomca in varnostnik na  parkirišču.

bura2

Zaradi polarnega mraza je po Evropi samo v dveh dneh umrlo najmanj 23 ljudi. Od 1. novembra lani je zaradi mraza umrlo 53 ljudi. Tudi v Italiji je v dveh dneh umrlo sedem ljudi, in sicer pet brezdomcev in poljska državljana. V češki prestolnici sta umrla brezdomca in varnostnik na parkirišču. V hudi prometni nesreči v Franciji je zaradi poledice po zdrsu avtobusa umrlo pet ljudi, 27 je bilo poškodovanih.

B. J., STA