fbpx

Savdska Arabija napovedala povečanje količin načrpane nafte

Mohammad bin Salman (Foto: epa)

Savdska Arabija je pripravljena povečati količine načrpane nafte, ko bodo sankcije omejile ruske možnosti za pridobivanje nafte. Napoved ene od ključnih članic OPEC se že pozna na svetovnih borzah.

Kraljevina na Arabskem polotoku se je sicer upirala pozivom Bele hiše, naj pospeši povečanje proizvodnje, kljub temu, da se cene nafte gibljejo blizu 120 dolarjev za sodček, kar je najvišja raven v desetletju, in ob tem trdila, da bi se energetski krč letos lahko še poslabšal. Savdska Arabija meni, da mora ohraniti proste proizvodne zmogljivosti v rezervi. Toda strah pred popolnim pomanjkanjem oskrbe se je povečal, potem ko je EU uvedla nov krog sankcij proti Moskvi in prepovedala uvoz ruske nafte v EU.

EU se je z Veliko Britanijo dogovorila, da pozneje letos onemogoči zavarovanje ladij, ki prevažajo rusko nafto, kar bi po mnenju analitikov verjetno močno zmanjšalo zmožnost Moskve, da nato preusmeri nafto v druge regije. “Savdska Arabija se zaveda tveganja in da ni v njihovem interesu, da izgubijo nadzor nad cenami nafte,” je dejala oseba, ki se je seznanila z razmišljanjem kraljestva. Cene nafte so v četrtek padle na najnižjo raven 112,80 ameriških dolarjev za sodček s 116,29 ameriških dolarjev na sodček v sredo. Cene so sicer v tem tednu dosegle dvomesečno najvišjo vrednost v znesku nad 120 ameriških dolarjev za sodček.

Stališče Savdske Arabije je, da je naftni trg nedvomno tesen, kar je spodbudilo tudi rast cen. A viri iz diplomacije in industrijskih krogov, ki so bili seznanjeni z razpravami pred mesečnim srečanjem članic OPEC, trdijo, da resničnega pomanjkanja še ni. Toda to bi se lahko spremenilo, saj okrevanje svetovnega gospodarstva po covidu-19, vključno s ponovnim odprtjem večjih mest na Kitajskem, povečuje povpraševanje, medtem pa je verjetnost, da se bo proizvodnja nafte v Rusiji znatno zmanjšala. Rusija je pred invazijo na Ukrajino proizvajala več kot 10 odstotkov svetovne surove nafte.

Med ameriškim in savdskim vodstvom so se pojavile napetosti, vključno s prestolonaslednikom Mohamedom bin Salmanom, dejanskim vladarjem kraljestva. Savdska Arabija je namreč večkrat zavrnila pozive Bele hiše in G7, naj se takoj pospeši povečanje proizvodnje. Toda nekaj obiskov ameriške delegacije na visoki ravni v zadnjih tednih, vključno z Brettom McGurkom, koordinatorjem Bele hiše za politiko na Bližnjem vzhodu, in Amosom Hochsteinom, odposlancem Bele hiše za področje energije, je pripomoglo k izboljšanju odnosov, pravi oseba, ki je seznanjena z diplomacijo.

Foto: epa

Savdska Arabija bo še naprej previdna
Ljudje, ki so seznanjeni s pogovori ZDA in Savdske Arabije, so po poročanju Financial Timesa povedali, da se je Savdska Arabija strinjala s spremembo svojega tona, da bi poskušala umiriti cene kot del zbliževanja z administracijo Joeja Bidna. Ponudila je tudi zagotovila, da se bo sčasoma odzvala z dvigom proizvodnje, če bi naftni trg prizadel krč v ponudbi. Povečanje proizvodnje, načrtovano za september, bo prestavljeno na julij in avgust, je dejal vir, čeprav bi morala skupina spremembo odobriti.

Christyan Malek, vodja oddelka za nafto in plin pri JPMorganu, je dejal, da je Savdska Arabija še vedno “previdna, da ne bi porabila vseh svojih prostih zmogljivosti”, saj “verjame, da potrebuje dovolj rezerve, da se lahko odzove na to, kar se lahko razvije na trgu”. Čeprav bi bilo prezgodaj porabiti vse svoje proste zmogljivosti, so se pripravljeni odzvati, če trg začne uhajati izpod nadzora. “Na proste zmogljivosti gledajo kot na zadnjo obrambno črto pred recesijskim tveganjem, če bo cena nafte naraščala.”

Foto: epa

Kljub zbliževanju z ZDA kraljestvo ne bo obrnilo hrbta Rusiji
Savdski minister za energijo princ Abdulaziz bin Salman, polbrat prestolonaslednika, je poudaril, da še vedno gleda na Rusijo kot na kritičnega partnerja v zavezništvu Opec+. Države vodijo razširjeno skupino proizvajalcev nafte vse od leta 2016. Kakorkoli, Moskvi bi lahko ponudili izvzetje iz svojega cilja proizvodnje, če bi se njena proizvodnja znatno zmanjšala. Tako Libija kot Iran sta bila denimo pred tem izvzeta iz ciljev Opeca+, ko sta vojna in sankcije ovirale njuno sposobnost proizvodnje.

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov se bo ta teden na obisku v Rijadu srečal s svojimi kolegi iz Savdske Arabije in Združenih arabskih emiratov. Ponovno so namreč potrdili dogovor o nadaljnjem sodelovanju v Opec+. Skupina izvoznikov nafte je aprila 2020 močno zmanjšala proizvodnjo, vendar je vsak mesec dodala nekaj proizvodnje. “Tudi ko se odnosi med Savdsko Arabijo in ZDA pomikajo k zbliževanju, kraljestvo ne bo obrnilo hrbta Rusiji,” trdi Amrita Sen iz Energy Aspects, svetovalnega podjetja, ki se ukvarja z raziskavami energetskega trga.

Nina Žoher