fbpx

Savdska Arabija izgnala iranske diplomate

Teheran. Foto: STA

Savdska Arabija je prekinila diplomatske odnose z Iranom in izgnala iranske diplomate. Do zaostritve odnosov je prišlo, ko je Savdska Arabija v soboto usmrtila 47 ljudi, obsojenih terorističnih dejanj in spodbujanja nasilja. Med usmrčenimi je tudi šiitski šejk Nimr Baker al Nimr.

V odgovor na usmrtitve je jezna množica v Teheranu razdejala savdsko veleposlaništvo in ga zažgala. Savdski zunanji minister Adel al-Jubeir je danes napovedal, da morajo vsi iranski diplomati njihovo državo zapustiti v 48 urah, po poročanju AFP povzema STA.

V skupini 47 usmrčenih je bil tudi 56-letni Nimr Baker al Nimr, oster nasprotnik al Saudove avtokratske sunitske dinastije. Leta 2014 so ga obsodili na smrt zaradi neupoštevanja kraljevih ukazov, nošenja orožja in organiziranja sektaških uporov. Leta 2011 je sicer organiziral tudi protivladne demonstracije proti diskriminaciji šiitov.

Prestolnica Savdske Arabije Rijad je z usmrtitvami požela številne mednarodne kritike. Najostreje so se zaradi usmrtitve vidnega šiitskega klerika odzvali v Iranu, kjer so z uničenjem savdskega veleposlaništva v Teheranu ter zažigom savdskega konzulata v Mašadu protestirali proti potezam Savdske Arabije.

V Rijadu so se na napad na veleposlaništvo ostro odzvali in na zagovor takoj poklicali iranskega veleposlanika. V Teheranu pa odgovarjajo, da Savdska Arabija žanje, kar seje. Savdsko zunanje ministrstvo se je na drugi strani odzvalo s podobnimi besedami in Iran obtožilo podpiranja terorizma.

“Vlada Savdske Arabije podpira teroristična gibanja in skrajneže, z zatiranjem in usmrtitvami pa onemogoča notranje nasprotnike. /…/ Za sledenje takšni politiki bo Savdska Arabija plačala visoko ceno,” je povedal tiskovni predstavnik iranskega zunanjega ministrstva Husein Džaber Ansari.

Na navedbe Teherana so se že odzvali v Rijadu. “Savdska Arabija verjame v to, kar počne, in si ne dela skrbi s tem, kaj mislijo drugi,” pa je v odzivu na iranske izjave sporočilo savdsko notranje ministrstvo.

A. D., STA