Savdska Arabija zaradi strahu pred Covid-19 prepovedala vstop v državo romarjem, ki želijo na romanje iz Meke v Medino

Muslimanski romarji v Kaabi (foto: EPA)

Savdska Arabija je uvedla začasno prepoved vstopa v državo rmarjem, ki obiščejo državo z namenom, da bi romali iz Meke v Medino. Država v kateri še ni zabeleženega primera okužbe s koronavirusom Covid-19 se boji, da bi ga lahko s seboj prinesli muslimani iz drugih držav.

V sredo, 28. februarja 2020, so se v Savdski Arabiji odločili za uvedbo omejitve vstopa v državo romarjem, ki bi se radi udeležili obiska svetih krajev islama v Meki in Medini. Razlog za to je, “kar najbolj zaščititi” prebivalce Savdske Arabije kot tudi romarje in turiste, ki obiščejo državo.

Odločitev o uvedbi omejitve vstopa v državo je javnosti sporočilo savdijsko Ministrstvo za zunanje zadeve. Prepoved vstopa v državo zaenkrat velja za tujce, ki se želijo udeležiti romanja iz Meke v Medino imenovanega “umrah”. Za razliko od hadža, za katerega je točno določen čas romanja, je umrah možno opraviti kadarkoli v letu.

Prepoved vstopa tudi za turiste

V Rijadu so ob tem po poročanju RT prepovedali vstop v državo tudi vsem ostalim imetnikom vize za turiste, ki prihajajo iz držav, ki se soočajo z izbruhom Covid-19.

Ob tem za države Bahrain, Kuvajt, Oman, Katar in Združene arabske emirate, ki so del Zalivskega sveta za sodelovanje (GCC) velja prepoved tako vstopa kot odhoda iz Savdske Arabije. Izjema velja za Savdijce, ki se želijo vrniti domov ter državljane GCC, ki želijo z letalom zapustiti državo.

V Savdski Arabiji po zadn jih dostopnih podatkih še niso zabeležili primera s potrjeno okužbo s Covid-19.

 

Ivan Šokić

 • Van Der Waals

  zaščitit slovensko ali evropsko mejo!!!

 • All Bot

  Škoda! Sem upal na velik izbruh Coronavirusa med romarji v Meki med Hajjom. Ni panike. Sem siguren,da jih bo vseeno musličev veliko pokrepalo, ko se bodo ovohavli med skupnimi molitvami.

 • Andrej

  Sami butli so po svetu. Le kako smo mogli pustiti, da je tako pameten PV odstopil? Najpametnejši na svetu.

 • samotoje

  Morebitni romarji iz Slovenije bi morali ostati v Meki v karanteni. Za nedoločen čas.

 • Resnica

  Tudi v saudski arabiji ni vec bog pomembnejsi od ekonomije in zdravja ljudi…bi pricakoval da bodo verniki navduseni nad odhodom v nebesa…ce bi sam vrjel te zgodbe bi sigurno zelel cim prejsne smrti

 • Olga101

  Hinavci!

 • xtc

  Zanimivo Savdijci zapirajo meje za romarje EU socialisti in anarholiberali bi jih pa za ilegalce odprli.

 • NoName

  Sem pa kliknu, ker sem mislil, da je tole posnetek shoda v Lj.

 • Anton Slapnik