fbpx

Savdski klerik prepovedal fotografiranje z mačkami, ker je to preveč “zahodnjaško”

Foto: iStock

Višji savdski klerik je prepovedal fotografiranje mačk in ostalih hišnih ljubljenčkov, in sicer da bi ustavil ljudi, ki poskušajo “biti kot zahodnjaki”. Javno je celo dejal, da mačke v Savdski Arabiji “ne veljajo nič”. To pa je samo eno izmed strogih pravil vahabizma, ki vlada v Savdski Arabiji.

Šejk Saleh Bin Favzan Al Fazvan, ki sodi med najvplivnejše savdske islamske klerike, je izdal odredbo za prepoved novega trenda ljubiteljev živali, in sicer prepoved slikanja s svojimi hišnimi ljubljenčki. V eni televizijski oddaji je celo dejal: “Kaj?! Kako mislite slikanje z mačkami? Fotografiranje je prepovedano. Mačke tukaj ne veljajo nič.

Povedali so mu namreč, da se je med ljudmi – in sicer med tistimi, ki želijo biti kot zahodnjaki – pojavil nov trend fotografiranja z mačkami. Toda šejk je dejal, da je fotografiranje, v kolikor ni nujno, prepovedano. Ne smejo se fotografirati z nikomer – ne z mačkami, ne s psi, ne z volkovi, piše Daily Mail.

V Savdski Arabiji namreč velja strog islamski nauk, imenovan vahabizem. Na začetku tega leta so za muslimane prepovedali igranje šaha, ker da gre za zapravljanje časa, in spodbujanje iger na srečo. Veliki mufti Abdul Aziz bin-Abdulah je po velikem šahovskem turnirju v Meki dejal, da je bila igra “priložnost, da zapravljamo denar”. S tem naj bi šah padel v kategorijo iger na srečo, ki je v Koranu prepovedana.

S. K