fbpx

Škandal! Scholz s seznama pomoči za Ukrajino črtal težko orožje

Nemški kancler Olaf Scholz (foto:epa)

Kar zadeva dobave orožja s strani Nemčije Ukrajini, se pritisk na nemškega kanclerja povečuje. Opozicija Scholzu očita obotavljanje, predstavniki koalicije pa pozivajo k več orožju, po navedbah vlade Bundeswehr pa to ne bo mogoče. Kljub kritiki kanclerja in njegove politike ta pri svoji odločitvi še vedno vztraja.

Ostra razprava o pošiljanju težkega orožja v Ukrajino je dosegla prelomnico vlade kanclerja Olafa Scholza, kar je sprožilo vprašanja o njegovem vodstvu in zmanjšalo pričakovanja o njegovi sposobnosti, da pomaga usmerjati Evropo skozi najbolj dramatično varnostno krizo na celini po drugi svetovni vojni. Vendar so tudi iz Bundeswehra dejali, da težkega orožja ne bodo pošiljali in da je potrebno najti drug način, prav tako pa je za težko orožje potrebno dodatno usposabljanje.

Treba bo najti drug način
Nemška zvezna vlada je sprejela odločitev, da Ukrajini ne bo poslala težkega orožja, kot so bojni tanki ali oklepni transporterji. Glede na poročanje medija Bild je vlada nemškega kanclerja Olafa Scholza odstranila težko orožje z industrijskega seznama, ki ga je poslala ukrajinski vladi. “Proti Ukrajini poteka reden, neprekinjen tok orožja, streliva in opreme in ta tok se ne bi smel ustaviti,” je za medije dejal tiskovni predstavnik vlade Steffen Hebestreit. Ukrajino podpira in oborožuje cela vrsta držav, kot so ZDA, Velika Britanija, Nizozemska in Poljska. Nemčija naj bi Ukrajini nudila vso podporo na različne načine, pri tem pa o vsem komunicira z ministrstvom za obrambo. Vendar pa po besedah predstavnika Nemčija ne bo več predajala težkega orožja iz zalog Bundeswehra, saj naj bi doslej zagotovili vse, kar je v njihovi zmožnosti, kot predlog za nadaljnjo pomoč pa je izpostavil financiranje nakupa in oborožitvene industrije.

Pošiljanje orožja bi lahko oslabilo operativno zmogljivost v okviru Nata
Namestnik generalnega inšpektorja Bundeswehra Markus Laubenthal je za ZDF povedal, da dobava težkega orožja s strani Bundeswehra ni mogoča, saj bi vplivalo na operativno zmogljivost v okviru zavez Nata. “Ne bi se mogli več odzvati na morebitne priložnosti, kar bi resno oslabilo našo sposobnost, da se branimo.” Velik del bojnega vozila pehote Marder se na primer uporablja tudi za zagotavljanje rezervnih delov za uporabo. Laubenthal je opozoril na vrzeli v materialu, ki so se pojavile med prejšnjimi varčevalnimi ukrepi v Bundeswehru. Poleg tega vojno delovanje teh zapletenih bojnih sistemov zahteva temeljito usposabljanje.

Tanja Brkić