fbpx

S&D Fajonove odkrito v boj proti krščanski tradicionalni družini, premikanju EPP v desno in nacionalno opredeljenim strankam

Tanja Fajon (foto: STA)

Madžarski premier Viktor Orbán je nedavno na voditelje Evropske ljudske stranke (EPP) naslovil memorandum, v katerem je predstavil alternativo EPP strateškim smernicam. Orbán se je zavzel za EPP, ki bi tako, kot je to bila v preteklosti za demokracijo, proti komunizmu, proti marksizmu, za trg, za narod in v bran krščanskemu modelu tradicionalne družine. To je zmotilo socialiste v Evropskem parlamentu.

V memorandumu, ki ga je madžarski premier Viktor Orbán napotil vodilnim v EPP, je opozoril, da je današnja stranka zgolj bleda senca svoje podobe iz preteklosti.

Orbán je ob tem poudaril, da vkolikor želijo v EPP povrniti moč, ki jo je uživala stranka, bodo potrebne diskusije o misiji EPP. “Od samega začetka so članice EPP igrale aktivno in pomembno vlogo v oblikovanju evropskega javnega diskurza,” je opozoril Orbán.

“EPP je bila odločno demokratična, antikomunistična, za odprti trg, antimarksistična, za narode, za grajenje unije na osnovi narodov, za subvencije, proti birokraciji, navdihnjena s krščanstvom in predana predstavnica in zagovornica modela krščanske družine in zakona med enim možem in eno ženo,” je poudaril Orbán. To so bile vrednote, ki jih je EPP zagovarjala “pogumno, ponosno in uspešno.”

https://www.facebook.com/267474873666087/posts/845124335901135/

Dandanes se je EPP od vsega naštetega odmaknila. Orbán je opozoril, da znotraj strank te dni ploskajo Fidelu Castru in Karlu Marxu. Namesto krščanskega modela se stranka nagiba k socialističnim družbenim teorijam. Namesto subsidiarnosti ima primat centralizacija moči v Bruslju in nadaljnje kopičenje birokratov. Namesto, da bi podpirali rojevanje otrok, EPP vidi množično migracijo iz Afrike in Azije kot edino rešitev za demografske probleme na stari celini, opozarja Orbán.

https://twitter.com/6_Nusa/status/1230103010698760193?

Orbán je opozoril, da se je stranka z odmikom od krščanskega desnega krila pomaknila v levo. “V očeh volivcev počasi postajamo isto kot liberali, zeleni in socialisti na levici.” Ravno tako je izpostavil, da če je imela EPP leta 2011 16 premierjev od 27 držav članic ter 271 predstavnikov v Evropskem parlamentu, so številke te dni porazne. Zgolj 9 premierjev in 187 mest v EP.

Potreben premik nazaj v desno

Orbán je okrcal tudi vodstvo EPP. Namesto, da bi se na zadnjem kongresu, ki se je odvijal v Zagrebu, soočili z dejstvi, odprli debato in razmislili o stvareh, je EPP na čelo stranke postavil Donalda Tuska, zamerljivega evroglobalista, ki še ni prebolel, da so ga na volitvah porazili predstavniki PiS. Njegov največji uspeh pa je, da je namesto konstruktivne debate v ospredje potisnil strankarske zdrahe na Poljskem.

Donald Tusk in Viktor Orbán (foto: EPA)

Orbán predlaga, da se EPP v svojih strateških smernicah vrne nazaj k dediščini Wilfrieda Martensa, ter da stranke svoje članice podpre v sestavljanju koalicije ne zgolj z levimi strankami, temveč tudi z desnico.

S&D proti krščanskemu modelu družine

To je še posebej ujezilo evropske socialiste. V stranki S&D, katere pripadnica je tudi evroposlanka SD Tanja Fajon, so se odkrito zgražali nad dejstvom, da se je Orbán zavzel za krščanski model družine.

“Orban želi še nadaljni premik v desno za EPP, krščanski model družine – zakon med možem in ženo, zavezništvo s skrajno desnimi in “nacionalno-orientiranimi” strankami. Bo EPP končno pokazal pogum in brcnil Fidesz ven? To je šlo predaleč,” so na svojem Twitter profilu zapisali pri S&D.

Ivan Šokić